Posjet izaslanstva Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Šangaja Gradskoj skupštini Grada Zagreba

02.04.2012.
Posjet izaslanstva Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Šangaja Gradskoj skupštini Grada Zagreba

 Izaslanstvo Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Šangaja, predvođeno članicom Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Šangaja Lu Fengmei, primio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić. Uz predsjednika Gradske skupštine, sastanku sa predstavnicima Grada Šangaja nazočili su: potpredsjednici Gradske skupštine Morana Paliković GrudenJosip Kregar, zastupnice i zastupnici: Margareta Mađerić, Tin Pažur, Igor Rađenović, Srđan Subotić, Melita Mulić, Marin Knezović, te tajnik Gradske skupštine Grada Zagreba Dejan Subotić i tajnica Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Ira Kapor. Gradovi Šangaj i Zagreb sklopili su Sporazum o prijateljstvu 1980. godine.

Davor Bernardić je u uvodnom izlaganju naglasio važnost gospodarske i kulturne suradnje, ne samo Grada Zagreba i Šangaja već i na državnoj razini za što je važna spremnost, koju je pokazala Vlada RH, na otklanjanje birokratskih i administrativnih prepreka na koje nailaze potencijalni strani investitori. Konkretni i direktni kontakti s tvrtkama koje su uključene u rad i razvoj šangajske prometne infrastrukture, posebice željeznice, također su poželjni i potrebni. Naglasak je stavio i na kulturnu suradnju. 

Morana Paliković Gruden osvrnula se na svoja zapažanja nakon što je posjetila Šangaj kao potpredsjednice Gradske skupštine. Posebno je istaknula, kao primjer, šangajski sportski centar koji ne zaostaje za onim u Pekingu.

Josip Kregar spomenuo je 6000 godina kineske administracije kao primjera civilizacijske tekovine. Pohvalio je i sveučilišnu suradnju Kine i Hrvatske koja je rezultirala osnivanjem Konfucijevog instituta u Zagrebu. Daljnje bi benefite, obje države i gradovi, mogli imati upoznajući svoje pravnike s gospodarskim čimbenicima obiju zemalja olakšavajući tako gospodarsku suradnju.

Igor Rađenović osvrnuo se na izvoz, odnosno, potrebu za povećanjem izvoza hrvatskih proizvoda na kinesko tržište. I on smatra kineske investicije izuzetno važnima, a konkretno ulaganje na lokacije Zagrepčanke i Velesajma.

Margareta Mađerić istaknula je suradnju svih političkih stranaka na gradskoj razini, a Odbor za kontrolu Gradske skupštine Grada Zagreba kao glavnog pokretača trenda kontrole trošenja gradskih sredstava.

Lu Fengmei najprije je izrazila svoje oduševljenje Zagrepčanima i "zagrebačkim načinom života", referirajući se, pritom, na kvalitetu života u Gradu Zagrebu. Da bi se broj ulaganja povećao, potrebno je potaknuti kontakte gospodarstvenika, stoga je predložila poticanje međusobnog posjećivanja gospodarstvenika. Ono što bi svakako Šangaj mogao naučiti od Zagreba je zaštita i očuvanje kulturnih dobara. Izrazila je nadu u nastavak prijateljstva, a da bi to prijateljstvo dodatno produbili, pozvala je predsjednika Gradske skupštine u posjet Gradu Šangaju, naglašavajući da su vrata Šangaja svima otvorena.

 Galeriju fotografija ovog susreta pogledajte ovdje.