Paljenje svijeća noć uoči 21. obljetnice pada Vukovara

18.11.2012.
Paljenje svijeća noć uoči 21. obljetnice pada Vukovara

U znak sjećanja na žrtve Vukovara Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s drugim udrugama organizirao je sinoć tradicionalno paljenje lampaša u dužini od devet kilometara s u Ulici grada Vukovara u Zagrebu. Godišnjica pada herojskog grada na Dunavu obilježava se pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar - zapamtite Vukovar".
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić je noć uoči tužne 21. obljetnice zapalio svijeće s učenicima i ravnateljem Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, ispred zgrade škole u Vukovarskoj ulici. Potom su se zajedno uputili do središnjeg mjesta, livade Hrvatske bratske zajednice gdje je održan prigodni dramski program o Vukovaru.
Uz brojne građane, djecu i branitelje svijeće u obliku imena grada heroja i križa, zapalila je i delegacija Grada Zagreba u kojoj su bili predsjednik Gradske skupštine i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević je vukovarskim svjetlom mira, koje je iz Crkve sv. Filipa i Jakova u Zagreb donijelo desetak branitelja na motociklima, zapalio veliku svijeću, simbol mira i sjećanja na stradalnike Domovinskog rata.
Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane grada Vukovara– simbola hrvatske slobode.