Otvorenje predstavničkog Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu

08.10.2012.
Otvorenje predstavničkog Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu

 
Delegacije Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba, predstavnici Zagrebačkog holdinga, diplomatski predstavnici RH i brojni uzvanici prisustvovali su danas otvorenju predstavničkog Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu.

Naime, kako bi se postigla što veća uspješnost u povlačenju sredstava za potrebe sufinanciranja projekata Grada Zagreba iz fondova i programa Europske unije, pokrenuto je osnivanje predstavničkog Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu, po uzoru na druge gradove i regije s područja cijele Europe koji već imaju takve urede.

Tijekom 2011. poduzete su inicijalne aktivnosti potrebne za pokretanje složenog procesa osnivanja Ureda. Uz pomoć tvrtke Networking T.M.G. pristupilo se pronalaženju adekvatnoga uredskog prostora za potrebe Ureda, što je jedan od preduvjeta za dobivanje dozvole za rad predstavništva. Također, pristupilo se i postupku odabira osobe koja će popuniti radno mjesto višeg stručnog savjetnika/ice za poslove EU u Uredu Grada Zagreba u Bruxellesu, u Službi za europske integracije i fondove EU Ureda gradonačelnika.

Dovršavanje procedure osnivanja potpisivanjem ugovora o najmu prostora, zapošljavanjem odgovarajuće osobe te dobivanjem svih potrebnih dozvola dovršeno je ove godine.

Otvaranjem Ureda, Grad Zagreb se pridružio brojnim regionalnim predstavništvima glavnih gradova koji preko svojih ureda u Bruxellesu nastoje utjecati na donošenje odluka unutar europskih institucija i iskoristiti mogućnosti financiranja iz europskih fondova.
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić istaknuo je kako je Gradska skupština snažno zagovarala otvaranje Ureda koji je logičan korak u daljnjem jačanju Zagreba. "Naš zadatak je ravnomjeran razvoj i kohezija i bez toga nema uspjeha. Zagreb je oduvijek srcem pripadao Europskoj uniji i vrijeme je da toj Europi da ono najbolje što ima", rekao je Davor Bernardić te dodao da će se zalagati za sredstva iz europskih fondova za projekte iz područja prometa, i komunalne infrastrukture.
Gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo kako je ovo veliki dan za Zagreb i Hrvatsku te naglasio kako će, također, učinit sve da Zagreb dobije sredstva iz europskih fondova.
„Grad Zagreb spreman je za sistematsko unapređenje znanja o iskorištavanju razvojnih fondova“, istaknuo je Milan Bandić.

Delagaciju Gradske skupštine Grada Zagreba u Bruxellesu činili su:
Davor Bernardič, predsjednik GSGZ, Tatjana Holjevac, potpredsjednica GSGZ, Morana Paliković Gruden, potpredsjednica GSGZ, Margareta Mađerić, predsjednica Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju, Srđan Subotić, član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju, Olga Plazibat, predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba i Ira Kapor, tajnica Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju.