OTVORENJE IZLOŽBE "OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE"

03.09.2019.
OTVORENJE IZLOŽBE "OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE"U Staroj gradskoj vijećnici, u Galeriji Kristofora Stankovića, otvorena je multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ autora Zlatka Dernaja, koja fotografijama i dokumentarnim filmom tvori kolaž individualnih priča o ratnom razaranju Osijeka u Domovinskom ratu.
"Multimedijska izložba potiče na razmišljanje o domoljubnim vrijednostima koje su, pored neslomljivog duha, ljudskih života i velike materijalne štete, imale i imaju u povijesti presudnu ulogu za očuvanje identiteta hrvatskog naroda, područja i države", napisao je u katalogu autor izložbe, ratni načelnik inženjerije i predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka Zlatko Dernaj.
 
Prisutnima se obratio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet: „Udruga Heroji Osijeka na kvalitetan način omogućila nam je da vidimo ovu sveobuhvatnu izložbu o ratnim razaranjima u srcu Europe u 20. stoljeću. Zločin nad čovjekom, nad gradom, nad hrvatskim bićem, nad hrvatskim svetinjama i simbolima. Danas, kad smo u Europskoj uniji, kada je rat iza nas, s tugom i ponosom prisjećamo se i pamtimo sve vas i sve one kojih više nema, građane Osijeka i Republike Hrvatske koji su svoje živote dali za obranu vrijednosti slobode i Domovine.
Vjerujem da će ova emotivna izložba zauzeti posebno mjesto u našim srcima i da će ju posjetiti mnogi Zagrepčani. Svjedočanstva toga vremena znamen su nacionalnog i kulturnog identiteta našeg naroda, naših Osječana“.