Otvorenje 2. Gornjogradskog književnog festivala

03.10.2014.
Otvorenje 2. Gornjogradskog književnog festivala

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor nazočio je otvaranju 2. Gornjogradskog književnog festivala u Galeriji „ Kristofor Stanković“, u Staroj gradskoj vijećnici.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grad Zagreba. Gornjogradski književni festival jednom godišnje organiziraju pisci za pisce. 

Na otvorenju su govorili: Marijan Grakalić, osnivač i autor festivala, Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba - pokrovitelja festivala, Goran Matović, Teatar poezije i Dragomir Bokan, Kulturna mreža jugoistočne Europe.

„Drago mi je da je Gradska skupština Grada Zagreba mogla sudjelovati u stvaranju ovog festivala od samog početka. Ovo je 2. Festival, a nadam se da će ih biti 20, 30… Jednako tako drago mi je i da se radi o regionalnom projektu koji pokazuje da kultura briše granice. Nastojat ću i dalje podupirati kulturni život Grada Zagreba jer naš grad je zaslužio biti središte kulturnih događanja.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine.

Ove će godine na 2. Gornjogradskom književnom festivalu, najvećem regionalnom okupljanju pisaca i autora, sudjelovati stotinjak književnika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Namjera festivala je druženje i upoznavanje književnosti i književnika, prikazivanje intertekstualnosti prisutne u različitim sredinama kroz Zbornik radova festivala, te smještanje Zagreba, a posebno Gornjeg grada, na visoko mjesto u mreži književnih događanja Jugoistočne Europe.

Teatar poezije otvara 2. Gornjogradski književni festival predstavom Majakovski/ Šamar društvenom ukusu. Autor Šamara društvenom ukusu, Goran Matović – „najistaknutiji zagovornik pjesničkog teatra u Hrvatskoj“, uz podršku Irene Šekez Sestrić, Nataše Vorobjove Hržić i Arsena Dedića, pokušava proniknuti u intimnu dramu V. V. Majakovskog.