Otvaranje novog putničkog terminala Zračne luke "Franjo Tuđman"

22.03.2017.
Otvaranje novog  putničkog terminala Zračne luke "Franjo Tuđman"
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić  nazočio je svečanom otvaranju novog  putničkog terminala  Zračne luke "Franjo Tuđman". 

„Zračna luka znači puno. Ovdje sam bio u raznim fazama, od faze nastajanja pa do danas kad smo ovdje na otvorenju. Zadovoljan sam. Mislim da je ovo bitno i za Republiku Hrvatsku i  Grad Zagreb, županiju i grad Veliku Goricu. Posebno mi je drago što Zračna luka nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana“, rekao je Andrija Mikulić.

Među  500 uzvanika, bili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, državni tajnik za vanjske poslove Francuske Republike Harlem Desir te brojni partneri zračne luke.

Novi putnički terminal Zračne luke "Franjo Tuđman" najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih deset godina u koji je uloženo oko 300 milijuna eura, a na 65 000 m2  nalaze se četiri etaže, 30 šaltera za prijavu (chek-in) i devet prolaza za sigurnosni pregled putnika, osam mostova za zrakoplove i tri stajanke za manje zrakoplove, sortirnica za prtljagu, 11 ugostiteljskih objekata, duty free zona , više od tisuću parkirališnih mjesta, prostor za molitvu i njegu dojenčadi.

Zračna luka prvi put omogućuje izravni ulazak iz zgrade u zrakoplov.

Za redovni  promet otvara se 28. ožujka 2017. kada će u 5:50 sati krenuti prvi zrakoplov Croatia Airlinesa po redovnom redu letenja iz Zagreba za Dubrovnik.