Obilježavanje Green Apple Day u povodu Međunarodnog dana zelenih škola

06.10.2014.
Obilježavanje Green Apple Day u povodu Međunarodnog dana zelenih škola

Green Apple Day of Service ili Međunarodni dan zelenih škola uključuje jedan dan volonterske akcijene bi li se u školama osigurao čišći i zdraviji boravak.

"Osnovni cilj Green Apple Day-a je osvješćivanje lokalne samouprave, roditelja, nastavnika, djece i medija o važnosti zdrave zgrade, odnosno koliko je važno da škola bude zdrav prostor za život i rad.",  rekla je izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Snježana Turalija.

"Ovo je jedna plemenita inicijativa koju smo mi kao Gradska skupština podržali, a izabrali smo Osnovnu školu u koju sam igrom slučaja i ja išao. Drago mi je da sam danas ovdje i što ćemo zasaditi tri sadnice jabuka, ali ono što je još važnije da će učenici na ovom zajedničkom druženju čuti zašto je važna zaštita okoliša. ", istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Osnovna škola Marina Držića ušla je u projekt Nacionalne koalicije zelenih škola u Hrvatskoj po uzoru na Europu i svijet, ali da bi neka škola postala zelena potrebno je zadovoljiti niz uvjeta kao što su: dobra toplinska izolacija, puno dnevnog svjetla, odgovarajuća mikroklima, ekološki materijali korišteni kod gradnje i opremanja učionica, itd.