Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

18.11.2012.
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. pod sloganom "Vukovaru, ime sveto" nazočilo je danas više od 50.000 građana iz svih dijelova Hrvatske.
Kolona sjećanja krenula je iz dvorišta vukovarske bolnice, u kojoj je održan prigodan komemorativni program, te se gradskim ulicama uputila do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Preživjeli vukovarski branitelji i ove su godine predvodili Kolonu sjećanja, a na njezinu čelu bio je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb.
Sudionici u koloni bili su i najviši državni dužnosnici: predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, brojni ministri, crkveni, vojni, gradski i županijski dužnosnici zatim predstavnici 204. vukovarske brigade i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uz ostale članove delegacije Grada Zagreba.

Molitvu za ubijene i nestale branitelje i civile u obrani Vukovara molio je đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru misu za poginule i nestale branitelje i civile grada Vukovara predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico.

U organizaciji Udruge ratnika Hrvatskoga obrambenog rata, na Bogdanovačkoj cesti, kod budućeg Doma ratnika, otkriven je spomenik Otac i sin u spomen na vukovarske branitelje Petra Kačića, poginulog u obrani Sajmišta, i njegova sina Igora Kačića, ubijenog na Ovčari.

U spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile niz Dunav su, kod dvorca Eltz, puštene stotine upaljenih lampiona. "Svjetlosna rijeka sjećanja" projekt je autora Željka Kovačića kojim se odaje počast nestalim braniteljima i civilima Vukovara čija sudbina još nije rasvijetljena.

Bitka za Vukovar započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada, a branilo ga je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavlja se i sutra odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskih braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.