Najava humanitarne akcije „mali dom - za velike ljude“

19.11.2012.
Najava humanitarne akcije „mali dom  - za velike ljude“

Udruga „Kišni čovjek“ osnovana je 2001. radi okupljanja djece, osoba s autizmom i njihovih obitelji, prijatelja i stručnjaka da bi se zalagali i promicali ostvarivanje prava i sloboda osoba s autizmom koje imaju drugi građani.
Uz pomoć Gradske četvrti Gornja Dubrava, Centar je uspio adaptirati četvrtinu stacionara za jednu životnu zajednicu. Glavni je cilj akcije prikupiti sredstva za adaptaciju preostalih triju stambenih jedinica i tako zaokružiti ovaj projekt.
„Svi smo očekivali da će se adaptacija nastaviti, ali vremena su teška. Stoga smo odlučili pokrenuti veliku humanitarnu akciju“, objasnili su.


„Odrasle osobe s autizmom trebaju svoj dom, mjesto na kojem se o njima brinu profesionalci. Oni su jedna od socijalno najisključivanijih grupa ljudi“, naglasila je Anita Dražetić iz Udruge "Kišni čovjek" koja podupre korisnike Centra za autizam.


„Autizam je razvojni poremećaj. Važna je skrb i podrška te cjeloživotna edukacija kako bi ishodi za svakog pojedinca bili bolji i uspješniji.“, rekao je Ivica Dokleja, ravnatelj Centra za autizam.


„Želio bih samo podsjetiti da je inicijativa za ovaj centar potekla od Odbora za zdravstvo Gradske skupštine na tematskoj sjednici 11. travnja 2011., nakon što je procedura bila zastala. Nakon toga donesena je Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Oporovec - jug 25. listopada 2011. I konačno, na 43. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 27. rujna 2012. donesen je Urbanistički plan uređenja Oporovec - jug, kojim je predviđena izgradnja Centra za autizam što nam omogućuje da krenemo od ideje u realizaciju. Svjetski dan autizma obilježava se 2. travnja i vjerujem da ćemo tada imati konkretan vremenski plan adaptiranja ovog doma jer se toplo nadam, i učinit ću sve što je u mojoj moći, da akcija uspije.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Centralni događaj ove humanitarne akcije najavio je Zlatan Zuhrić Zuhra, ambasador dobre volje i prijatelj Centra za autizam: „Pozivam sve građane na veliki koncert Mali dom za velike ljude koji će se održati 27. veljače u KC Dražena Petrovića. Dođite i pomozite nam da skupimo sredstva za primjeren dom osobama s autizmom.“