Najava 45. redovne sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba

27.11.2012.
Najava 45. redovne sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić održao je danas u Staroj gradskoj vijećnici konferenciju za medije na kojoj je najavio glavne točke dnevnog reda 45. redovne sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.


I. Na dnevnom je redu Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o najmu stanova u vlasništvu Grada Zagreba te izmijenjeni Prijedlog odluke o prodaji stanova što ga je utvrdio gradonačelnik jer bi se željelo sveobuhvatno riješiti pitanje prodaje i najma stanova u vlasništvu Grada Zagreba.
Naime, gradonačelnikov se prijedlog gotovo ne razlikuje od Odluke o prodaji stanova iz 2007. godine kojom se problem nije uspio riješiti. Od 3.295 stanova, Grad do danas nije prodao nijedan, a od donošenja odluke do danas je na ime i u korist Grada Zagreba u zemljišnim knjigama uknjiženo samo 47 stanova od ukupno 1123.


1. Predlaže se izmjenama i dopunama Odluke o najmu stanova riješiti status velikog broja bespravnih korisnika tako da im se stanovi koje koriste bez pravne osnove daju u najam, i to:
- sa zaštićenom najamninom,
- sa slobodno ugovorenom najamninom
Osobama koje koriste stanove bez valjane pravne osnove, a u teškom su socijalno-zdravstvenom položaju dali bi se u najam ti stanovi sa zaštićenom najamninom. Ostalim bespravnim korisnicima dali bi se u najam stanovi koje koriste sa slobodno ugovorenom najamninom ako na području Grada Zagreba, odnosno na području Republike Hrvatske, nemaju u vlasništvu useljivu kuću ili stan, kao ni članovi njihova obiteljskog domaćinstva, te ako se nisu dovele u nepovoljan stambeni status prodajom ili darovanjem obiteljske kuće ili stana.
Predloženim promjenama Odluke o najmu stanova omogućuje se rješenje problema bespravnih stanara tako da im se svima omogući podnošenje zahtjev do 31. ožujka iduće godine, kojim će legalizirati svoj status.


2. Predlaže se izmjena gradonačelnikova Prijedloga odluke o prodaji stanova na način:
- da su predmet prodaje stanovi koji su upisani u zemljišnoj knjizi kao vlasništvo Grada Zagreba,
- da se povjerenstvo koje je zaduženo za provedbu javnog natječaja za prodaju stanova sastoji od čelnih osoba gradskih ureda nadležnih za rješavanje problema gradskih stanova.
„Nudimo cjeloviti paket rješenja za nešto što se nije napravilo punih 12 godina jer želimo da Zagreb bude grad bez bespravnih stanara, bez ljudi koji će živjeti u strahu pred ovrhama. Omogućit ćemo zaštićenim najmoprimcima da kupe stan, a svima onima kojima to ne dopuštaju financije, legalizaciju najmom“, istaknuo je predsjednik Skupštine.


II. Na dnevnom je redu i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu.
Gradonačelnik je prihvatio prijedloge skupštinske većine kojima bi se trebala privući proizvodnja u Grad Zagreb jer se investitorima daje popust od 50 posto na komunalni doprinos.
Također, omogućuje se, uz suglasnost Gradske skupštine, veći popust za objekte koji su od javnog interesa za Grad Zagreb.
„Primjerice, gradi li se proizvodni pogon od 1.500 kvadrata u 2. zoni komunalni doprinos bi po starim odredbama iznosio 810 tisuća kuna, a od sada će biti 405 tisuća. Do sada je takva odluka vrijedila samo za hale iznad 6 metara visine, što je odbijalo manje proizvođače i proizvodne aktivnosti. Ova odluka Skupštine je moj korak prema Zagrebu koji voli proizvodnju u svojem dvorištu umjesto da je izbacuje, koji stvara okruženje za nova radna mjesta. Naime, investicija u gradu gotovo da i nema i vjerujemo da ovo rasterećenje u početku investicije kada poduzetnik tek kreće, može biti od značajne koristi. Zbog toga, proračun ovom odlukom neće ništa izgubiti, a mogao bi biti na dobitku kroz koju godinu“, izjavio je predsjednik Gradske skupštine.