Ministrica zaštite okoliša i prirode obišla odlagalište otpada na Jakuševcu i Centralni pročistač otpadnih voda

09.05.2012.
Ministrica zaštite okoliša i prirode obišla odlagalište otpada na Jakuševcu i Centralni pročistač otpadnih voda

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Ćović , gradonačelnik Milan Bandić i gradski zastupnici obišli su odlagalište otpada Prudinec - Jakuševec i Centralni pročistač otpadnih voda.

Na ulazu odlagališta nekoliko stotina Jakuševčana dočekalo ih je prosvjedujući. Zamjerili su gradskim zastupnicima što su na 36. sjednici odbili gradonačelnikov prijedlog da se novčana naknada za umanjenu vrijednost nekretnina uveća za 50% s tim da osnovica za utvrđivanje povećanja bude posljednja isplaćena rata
Međutim, gradski su zastupnici morali tako odlučiti jer u
mišljenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode  između ostalog, stoji:

Članak 6. Pravilnika o mjerilima, postupku i načinu odredivanja iznosa naknade
vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave (NN 59/06 propisuije da pravo na razliku izmedu tržišne vrijcdnosti nekretnine
i umanjeine vrijednosti nekretnine vlasnik može ostvariti samo jedanput, a da se utvrđena razlika između tržišne vrijednosti neketnine i umanjene vrijednosti nekretnine isplaćuje tijekom 5 godina u tromjesečnim obrocima.

S obzirom na to da iz Vašeg dopisa proizlazi kako je Gradska skupština Grada Zagreba 17.
svibnja 2007. godine Odlukom o utvrđivanju naknade za zbrinjavmjje otpada i određivanju
granice područja za umanjenu vrijednost nekretnine utvrdila granice područja za koje se
isplaćuje naknada za umanjenu vrijednost nekretnine, te da je Grad Zagreb s vlasnicima
nekretnina sklopio ugovore kojima se isplaćuje razlika između umanjene vrijednosti
nekretnine i tržišne vrijednosti neketnine, a uzimajući u obzir gore navedenu odredbu članka 6. Pravilnika smatramo kako nije moguće ponovno odrediti naknadu za isplatu umanjene vrijednosti nekretnine. 

Svi su se složili da je zbrinjavanje otpada u Gradu Zagrebu jedan od prioriteta gradske uprave, ali način na koji će se to učiniti mora biti u skladu sa zakonskim odredbama i direktivama o otpadu Europske unije koji su bile dio pregovora.

S obzirom na to da je javna rasprava o Prijedlogu zakona završila,  Zakon o otpadu mogao bi se naći na saborskim klupama već u lipnju ove godine, a nakon njegova donošenja održat će se i tematska sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj će se raspravljati o trajnom rješavanju otpada u Gradu Zagrebu.

Izjave ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Davora Bernardića možete pogledati  ovdje