Međunarodni dan bijelog štapa

18.10.2019.
Međunarodni dan bijelog štapaU povodu Međunarodnog dana bijelog štapa u klupskim prostorijama Udruge slijepih Zagreb održano je tradicionalno druženje predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drage Prgometa, gradskih zastupnika, predstavnika Gradskih ureda, predstavnika Zagrebačke županije te članova udruge.Osim glazbenog programa koji su izveli članovi udruge, bilo je puno tema o kojima se razgovaralo. Ponajprije o planovima i projektima. 

S obzirom da je jedan od primarnih ciljeva udruge uvođenje novih zanimanja za slijepe osobe i njihovo uključivanje na otvoreno tržište rada, pokrenuli su svoje društveno poduzetništvo „Sapuni s točkicama“ koje se razvija od 2016. u poduzeću u vlasništvu udruge Sfera Visia. j.d. o. o. 

Podržavanjem ovog projekta i kupnjom njihovih proizvoda daje se aktivan doprinos zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba. Zaposlenje nije samo životna nužnost, ono ima i psihološku dimenziju. Pojedinac koji svakodnevno radi i stvara ispunjen je i pridonosi razvoju društva, ne osjeća da mu je na teret. Pravo na rad je jedno od temeljnih ljudskih prava i podržavanjem ovog projekta omogućuje se upravo to.

Gradska skupština Grada Zagreba, na 37. sjednici, 17. ožujka 2016., donijela je Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020., u kojoj se osobita važnost pridaje udrugama osoba s invaliditetom koje, tijekom cijelog procesa, od kreiranja, realizacije i evaluacije mjera i aktivnosti trebaju biti istinski partner vlasti. 

U pripremi Strategije provedena je anketa na uzorku od gotovo 700 osoba s invaliditetom. Dvije trećine ispitanika ima ili povremene ili stalne probleme s podmirivanjem osnovnih životnih troškova. Gotovo 47% ispitanika je u proteklih godinu dana doživjelo neki oblik diskriminacije na osnovi invalidnosti, a kao diskriminaciji najizloženija skupina osoba s invaliditetom su gluhe osobe.  Osjećaj sreće u životu i zadovoljstvo životom niže je nego u općoj populaciji, posebice u kontekstu zadovoljstva zdravstvenim stanjem i osjećaju sigurnosti u budućnosti. Najzadovoljniji su odnosima s dragim ljudima.