LUKA RITZ - NASILJE NIJE HRABROST

16.11.2012.
LUKA RITZ - NASILJE NIJE HRABROST

U Staroj gradskoj vijećnici danas je uručena Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost Pauli Kadić i Mariji Gašparović, učenicama koje su se istaknule svojim zagovaranjem nenasilja, humanosti i solidarnosti. Goran Kurdija, učenik V. gimnazije, vodio je program svečanosti što ju je otvorila Iva Hrastnik, učenica 7. r. OŠ Rudeš, svojom pjesmom „Nasilje nije hrabrost“.
Pozdravne govore održali su predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i gradonačelnik Milan Bandić.
„Podignimo svoj glas protiv nasilja kao neprihvatljive metode u međuljudskim odnosima, posebno kao neprihvatljivog dijela kulture mladih! Dajmo svoju podršku miru, toleranciji, dobrim odnosima prema bližnjima, a školi kao mjestu učenja o tome!“, poručio je Davor Bernardić.
U nastavku svečanosti esej Oboji svijet – načini spektar pročitala je autorica Marta Brkljačić, učenica 8 .r. OŠ Mladost, a nakon toga slijedio je glazbeni dio programa.
Marko Matić učenik 4. razreda srednje Glazbene škole Zlatka Balokovića, izveo je na harmonici „Karneval“ iz Sonate br. 2. Basqueriad V. Semjonova te zajedno s profesoricom Ksenijom Matić, koja je svirala flautu, Libertango A. Piazzolle.

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola u Gradu Zagrebu te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola u Gradu Zagrebu koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

Dakle, ove su godine nagrađene:
Paula Kadić, učenica Osnovne škole Voltino
- priznanjem i jednogodišnjom stipendijom
- izdvaja se izvanredno razvijenim socijalnim vještinama i velikim zalaganjem za nenasilno rješavanje sukoba prihvaćajući i poštujući različitost. Znatno je pridonijela uspješnom djelovanju skupine učenika "Spajalice" educiranih za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju odnoseći se prema vršnjacima i odraslima s pažnjom, rado i često pomažući i provodeći humanitarne akcije, uz savjesno i odgovorno ispunjavanje školskih i drugih preuzetih obveza. Koliko se god učitelji trudili, ne mogu stvoriti tako dobro ozračje u razredu kao pozitivno usmjeren učenik.
Svestrana odlična učenica (uz redovni školski program uči njemački jezik kao izborni i španjolski jezik, uključena je u dodatni rad iz biologije, članica je dramske grupe, trenira odbojku, vodi školske svečanosti) preostalo slobodno vrijeme pomaže svojim kolegama koji imaju teškoća u učenju.

Marija Gašparović, učenica Prve gimnazije
- priznanjem i jednogodišnjom stipendijom
- vodeći školski Volonterski klub značajno je pridonijela humanitarnom djelovanju Prve gimnazije i isticanju kvaliteta i vrijednosti koje Prva gimnazija tradicionalno njeguje - senzibilitet za čovjeka u potrebi, humanost, nenasilje i nesebičan volonterski angažman. Dobila je nagradu škole "Najvolonter" za 2011., a Volonterski klub nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva "Škola - prijatelj zajednice". Iznimnim zalaganjem potiče ostale učenike da se aktiviraju pa su u nepune dvije godine vrlo uspješno proveli preko trideset akcija (prikupljanje odjeće, obuće, knjiga i igračaka za bolesnu djecu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, odjeće za djecu i beskućnike prenoćišta Kosnica u suradnji s Crvenim križem, posjeti i Božićni koncert u domu za starije osobe u Sesvetama i Brezovici, posjet i rad u pučkoj kuhinji Samostana Majke Tereze, aktivno sudjelovanje u 18. tradicionalnoj humanitarnoj akciji Prve gimnazije "Kap dobrote"...).
Uzornog je vladanja, savjesna i odgovorna, promiče toleranciju, međusobno poštovanje i pomaganje te stvara pozitivno i miroljubivo ozračje kako među učenicima škole tako i u široj zajednici.