Komemoracija za dugogodišnjeg ravnatelja Zagrebačkog kazališta lutaka Nikolu Ćubelu

31.01.2013.
Komemoracija za dugogodišnjeg ravnatelja Zagrebačkog kazališta lutaka Nikolu Ćubelu

Dana 29. siječnja, u 67 godini života, nakon teške bolesti, preminuo je Nikola Ćubela, dugogodišnji ravnatelj Zagrebačkog kazališta lutaka.

Danas je održana komemoracija u Zagrebačkom kazalištu lutaka.
Uz obitelj, komemoraciji su nazočili prijatelji, suradnici i mnogi drugi uglednici.
„Okupljeni u tuzi i poštovanju zbog smrti našeg prijatelja, kolege i suradnika, dugogodišnjeg ravnatelja Zagrebačkoga kazališta lutaka Nikole Ćubele, želim se podsjetiti i s vama podijeliti sjećanje na značenje čovjeka koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u kazalištu i u hrvatskoj umjetnosti, pogotovo onoj lutkarskoj, dajući priliku mladim i iskusnim redateljima i glumcima da usvoje i zavole to zahtjevno umijeće“, rekao je okupljenima predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.

Nikola Ćubela rođen je 6. prosinca 1946. u mjestu Potkraj (u općini Livno), a nakon završenog studija sociologije i filozofije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, počeo je raditi u Muzičkoj omladini Hrvatske gdje je djelovao kao tajnik, rukovoditelj i direktor Kulturnog centra međunarodne federacije muzičke omladine u Grožnjanu.
Od 1984. do 1988. godine obnašao je dužnost ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih gdje je, između ostaloga, inicirao i dovršio adaptaciju koncertne dvorane „Istra“.
Godine 1988. imenovan je za ravnatelja Zagrebačkog kazališta lutaka u kojemu je, između ostaloga, pokrenuo adaptaciju i rekonstrukciju kazališne zgrade, a na mjestu ravnatelja ostao je u više mandata sve do smrti.