Izložba "Vijenac 150 1869.-2019."

07.06.2019.
Izložba "Vijenac 150 1869.-2019."
Izložba "Vijenac 150 1869.-2019." otvorena je u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), njezini organizatori su dvotjednik za kulturu 'Vijenac' Matice hrvatske i Matica hrvatska u suorganizaciji s HAZU i Kućom Šenoa. Izložbu je sufinancirao Grad Zagreb.

Na svečanom otvaranju govorili su: predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić, autor izložbe i glavni urednik „Vijenca“ Goran Galić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
FOTO: Mirko Cvjetko


„Zagreb neka bude i Zagreb bi. Rekao je A.G.Matoš, a ja parafraziram: neka bude Vijenac i Vijenac bi.“, poručila je Dubravka Oraić Tolić.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba rekao je: “Vijenac je isprepleo sve vrijednosti kulture hrvatskog naroda. Isprepleo je sve one koji su u stvaranju tog identiteta i sudjelovali. Drago mi je što su se i mlađe generacije uključile u kreiranje novog Vijenca jer je to poruka nama svima da se ne moramo bojati tko će očuvati hrvatski jezik i identitet.“

Izložba je koncipirana tako da su na njoj predstavljeni najvažniji trenutci iz bogate povijesti 'Vienca' koji je u 19. stoljeću, u kojemu je izgrađen kanon mlade nacionalne književnost,i bio središnji časopis hrvatske kulture. Izloženi su originalni i najzanimljiviji primjerci poput prvoga nastavka romana Augusta Šenoe "Zlatarevo zlato", Šenoina izvještaja nakon velikoga potresa 1880., prvoga prijevoda Shakespearovih i Baudelaireovih pjesama na hrvatski jezik.