Izložba fotografija danskog umjetnika Mikael Colville-Andersena ''Monumental Motion''

18.04.2012.
Izložba fotografija danskog umjetnika Mikael Colville-Andersena

Tehnički je muzej  u suradnji s Veleposlanstvom Danske ugostio izložbu Danski kotači. Koncept Danski kotači započeo je otvaranjem izložbe fotografija priznatoga danskog umjetnika Mikaela Colville-Andersena pod nazivom Monumental Motion u Tehničkom muzeju, koja ilustrira suživot građana Kopenhagena i njihovih bicikala. Posjetio ju je i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, održao je pozdravni govor u kojem je istaknuo kako vjeruje da će bicikl, kao prijevozno sredstvo, sve više postajati dijelom i naših života. Stoga Zagreb, upravo po uzoru na metropole poput Kopenhagena, mora planirati i razvijati modernu kvalitetnu biciklističku infrastrukturu. Samo zajedničkim zalaganjima to se može i ostvariti.

Ova izložba šalje snažan apel svim građanima Zagreba da se više voze svojim biciklima na posao, u kupovinu ili na izlet. Jedan od glavnih razloga organiziranja ove izložbe jest i taj što je kultura biciklizma bitna sastavnica života Danaca. U povodu otvorenja ove izložbe predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić  u društvu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, danskim i švedskim veleposlanikom Boom Ericom Weberom   te Paulom Vandorenom, delegatom Europske komisije,  provozao se biciklom da skrene pozornost javnosti na važnost upotrebe bicikla kao čistog i zdravog načina prijevoza.


Osim izložbe, koja se može posjetiti u Tehničkom muzeju od 18. travnja do 17. lipnja 2012., cilj je koncepta predavanjima i radionicama građanima Zagreba približiti razvijenu dansku kulturu vožnje biciklom, njezine prednosti, prezentirati načine unapređenja biciklističke infrastrukture i tehnike brzih popravaka bicikla, upoznati ih sa svim potencijalnim opasnostima i strogim pisanim i nepisanim pravilima vožnje biciklom te ih tako potaknuti da se intenzivnije koriste tim jeftinim, ekološkim prometnim sredstvom.
Ujedno Zagrepčani će prvi put moći uživo vidjeti svjetski proslavljene teretne bicikle Christiania bike i Long John-Bullitt bike,  iznimno popularne i izvan danskih granica. Od svog nastanka  u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, Christiania bicikl postao je ikona danskog transporta biciklima te osvojio brojne međunarodne nagrade za dizajn. Jednako se tako može reći i za Bullitt bicikl koji je, zapravo, moderna reinkarnacija starog Long John teretnog bicikla kojim se u Danskoj koristi još od 1929. godine kada ga je patentirao mehaničar Morten Rasmussen Mortensen.


Dansko veleposlanstvo u Zagrebu izložbu Monumental Motion i popratne aktivnosti organizira u suradnji s EU delegacijom u Hrvatskoj, neprofitnim organizacijama Sindikatom biciklista i ARCHIsquadom te Gradom Zagrebom.