Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u Staroj gradskoj vijećnici

21.07.2012.
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u Staroj gradskoj vijećnici

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u sklopu svojeg posjeta Republici Hrvatskoj u Staroj gradskoj vijećnici održao je predavanje u povodu 20. godišnjice hrvatskog članstva u UN-u. U Zagreb je doputovao iz Ljubljane, zajedno sa zamjenikom za politička pitanja Jeffreyem Feltmanom te pomoćnikom za ljudska prava Ivanom Šimonovićem.
Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda dočekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.
"Prije 20 godina stotine tisuća Hrvata ovisile su o pomoći izvana. Danas Hrvatska pomaže potrebitima. Prije dva desetljeća Hrvatska je bila u vrtlogu nemira. Danas Hrvatska pomaže drugim zemljama i narodima u upravljanju demokratskom tranzicijom", rekao je Ban Ki-moon u uvodu svojeg obraćanju članovima diplomatskog zbora, Akademije za politički razvoj i Hrvatskog društva za UN te mnogim drugim uvaženim gostima.
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić upoznao je glavnog tajnika s činjenicom da je u Staroj gradskoj vijećnici jedan od najvećih genijalnih umova 20. stoljeća, Nikola Tesla prije gotovo 120 godina predstavio svoje ideje. Ujedno je iskoristio ovu prigodu za upoznavanje glavnog tajnika Ujedinjenih naroda sa inicijativom neprofitne Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost koju on kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, diplomirani inženjer fizike, ali i kao počasni član Udruge neizmjerno podupire. Naime, ideja je da se 10. srpnja, rođendan Nikole Tesle proglasi Međunarodnim danom znanosti.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je i podržao inicijativu te predložio da se ona pošalje Ujedinjenim narodima kao službeni prijedlog.