Edukativni program Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj / Green Building Council of Croatia

22.11.2012.
Edukativni program Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj / Green Building Council of Croatia

Danas je službeno započeo cjelogodišnji edukativni program Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj/Green Building Professional.
Osnivač i predsjednik Savjeta za zelenu gradnju u Rumunjskoj/Romania Green Building Council Steven Borncamp, predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Vedrana Likan,šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić održali su pozdravne govore i otvorili program.
„Svjesni činjenice da su zeleno gospodarstvo i pri tome zelena gradnja jedini mogući odabir za razvoj i napredak naših institucionalnih i gospodarskih kapaciteta, posebice približavanjem dana ulaska u Europsku uniju, Grad Zagreb i Gradska skupština podržavaju sve inicijative koje imaju za cilj stvoriti dodanu vrijednost u segmentu zelenog gospodarstva te u budućnosti omogućiti konkurentnost Grada Zagreba na globalnom tržištu.“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Najavljeni cjelogodišnji program edukacije započeo je predavanjem o temi „Financijski aspekti zelenih zgrada, financiranje zelene gradnje, fondovi i poticaji (nacionalni i međunarodni)“.
Ovaj je modul utemeljen na posljednjim analizama i istraživanjima o procjenama zelenih zgrada i trendovima na tržištu, popunjenosti i premijama iznajmljivanja za zelene urede. Analizirali su se troškovi, rizici i benefiti ugrađivanja održivih inicijativa u zgrade te tako pokušala dati slika zakonodavnih zahtjeva i zelenih inicijativa koje pokreću vlade diljem svijeta. Teme drugog dijela modula bili su poticaji za zelenu i održivu gradnju koji postoje u RH i povlačenje sredstava iz fondova EU.