SVEČANA DODJELA NAGRADA "LUKA RITZ - NASILJE NIJE HRABROST"

16.11.2015


Na međunarodni dan tolerancije, u Staroj gradskoj vijećnici, dodijeljene su nagrade "Luka Ritz - nasilje nije hrabrost". 
Svečanost je počela minutom šutnje kojom su prisutni odali počast žrtvama terorističkog napada u Parizu, kao i svim mladim žrtvama nasilja diljem svijeta.

Predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i gradonačelnik Milan Bandić dodijelili su nagrade Ljubici Marinčić, učenici Osnovne škole Grigor Vitez i Dori Cesarec, učenici Prirodoslovne škole Vladimir Prelog.

"Dan je tolerancije, ali i dan žalosti, što nas podsjeća da nikada ne zaboravimo na važnost i nužnost tolerancije koju treba poticati. Odajemo počast svim žrtvama diljem svijeta, u Parizu, Bejrutu, a ujedno se danas i prisjećamo što se dogodilo Luki Ritzu, simbolu svih mladih ljudi kojima su se dogodile ili mogu dogoditi takve tragedije.", rekao je predsjednik Gradske skupštine.

Ljubica Marinčić nagrađena je priznanjem i novčanom nagradom.

Gradska skupština Grada Zagreba, na 32. sjednici, 10. rujna 2015., donijela je ZAKLJUČAK o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost u kojem je obrazloženo:

"Ljubica Marinčić odlična je učenica, uzornog vladanja. Marljiva je, temeljita i odgovorna. Vrlo je talentirana, izvrsno svira klavir i pjeva u školskom i crkvenom zboru. Samozatajna je, skromna, empatična, nesebična i dobronamjerna, s lakoćom uspostavlja socijalne kontakte unutar razreda, ali i šire. Njeguje pomirljive odnose s vršnjacima i medijator je u rješavanju konfliktnih situacija zauzimajući se za nenasilje i miroljubivo rješavanje sukoba. Socijalno je vrlo osjetljiva i rado se odaziva i sudjeluje u brojnim humanitarnim aktivnostima, najčešće u blagdansko vrijeme, za potrebite obitelji učenika, ili pak šire zajednice. Bila je aktivna i u prikupljanju pomoći za poplavljene. Zajedno s vršnjacima organizirala je prodaju prikupljenih stvari kojih su se učenici odrekli u korist afričke djece. Sredstva su uplaćena na račun UNICEF-a za edukaciju tanzanijske djece. Svesrdno se uključila u veliku humanitarnu akciju s Udrugom "Kolajna ljubavi", kojom se željelo senzibilizirati učenike za probleme njihovih vršnjaka u tanzanijskom sirotištu.
Kao zamjenica predsjednika Vijeća učenika značajno je pridonijela njegovu radu.
Prijateljskim duhom potiče i druge na suradnju i pomoć onima kojima je prijeko potrebna."

Dora Cesarec, učenica Prirodoslovne škole Vladimir Prelog nagrađena je priznanjem i novčanom nagradom.

Gradska skupština Grada Zagreba, na 32. sjednici, 10. rujna 2015., donijela je ZAKLJUČAK o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost u kojem je obrazloženo:

"Dora Cesarec nagrađuje se za veliko zalaganje i iznimno uspješan volonterski rad odlične, požrtvovne, brižne i marljive učenice prirodoslovne gimnazije, prepoznat i izvan njene škole - u povodu Međunarodnog dana volontera 5. prosinca 2014. dobila je nagradu Volonterskog centra Zagreb Very Important Volunteers. Predsjednica je Volonterskog kluba škole. Nasmijana, vedra i optimistična osoba velikoga srca osobnim primjerom potiče sve oko sebe na pozitivna ponašanja. U brojnim humanitarnim akcijama istaknula se kao izvrsna organizatorica. U posljednje dvije godine sudjelovala je: na dobrotvornom sajmu Udruge Korablja - sva sakupljena novčana sredstva namijenjena su članovima udruge s mentalnim i fizičkim poteškoćama u razvoju, na turniru u beli Doma za starije i nemoćne Peščenica, u humanitarnoj akciji Ruka za šapicu za udruge za nezbrinute životinje, u uručivanju poklona - potrepština štićenicima Kuće ljubavi Savica Šanci, kupljenih novcima prikupljenim na tradicionalnom školskom plesu, u sakupljanju sredstava i potrepština za Osnovnu školu Antuna i Stjepana Radića u Gunji, s Plavim telefonom u projektu Kritički mislim, dakle jesam, u posjetu srednjoj školi Centar za odgoj i obrazovanje za učenike s posebnim potrebama kada je potpomognuta njihova školska zadruga DAR-MAR (daroviti i marljivi), u posjetu Centru za slijepe i slabovidne Vinko Bek, u akciji Župe Svete obitelji za pomoć obiteljima slabijega imovinskog statusa, na školskom humanitarnom turniru u beli na kojem je skupljena novčana pomoć za liječenje oboljelih profesorica i u humanitarnoj priredbi u Kerempuhu od koje će prihod biti namijenjen za kupnju lijekova bolesnoj učenici njene škole.
Zastupa svoj razred na sastancima Vijeća učenika.
Na natjecanjima znanja također postiže izvrsne rezultate."