Obilježavanje 100-te godišnjice početka I. svjetskog rata u Gračanima

14.12.2014

U organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista (HUVM), a pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, u nedjelju 14. prosinca 2014., u sklopu manifestacije „ Obilježavanje 100-te godišnjice početka I. svjetskog rata“, u spomen hrvatskim vojnicima iz Gračana poginulima u I. svjetskom ratu, otkrivena je spomen ploča.

Manifestacija „ Obilježavanje 100-te godišnjice početka I. svjetskog rata“ održavala se u Gračanima od 8. do 14. prosinca 2014.

Postavljanje spomen ploče inicirali su stanovnici Gračana, a podržala ih je Gradska skupština Grada Zagreba.

Ploča je postavljena u sklopu Župne crkve sv. Mihovil, a otkrio ju je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor: „I. svjetski rat bio je najstrašniji događaj u 20. Stoljeću u kojem je poginulo 65 milijuna ljudi. U tadašnjim Gračanima živjelo je 800 stanovnika, od kojih je 20 poginulo na ratištu. Kako bismo im odali dužno poštovanje i osigurali trajno sjećanje na njihovu žrtvu, Gradska skupština Grada Zagreba i ja osobno, podržali smo ovu inicijativu. Na nama je da sačuvamo i cijenimo svoju povijest, prenesemo to znanje generacijama koje dolaze, ali i da se na svakom povijesnom primjeru uvijek i iznova podsjetimo koliko rat razara pojedinca, obitelj i društvo u cjelini.“

Osim HUVM-a u obilježavanje su se uključile i druge udruge s područja Gračana: HSPD „Podgorac“, Udruga „Falčak“, Udruga „Gračani“, DVD „Gračani“, ŠRD Gračani, Udruga lovaca Gračani, te OŠ Gračani.