1. međunarodna izložba umjetničke fotografije gluhih „Moja tiha svakodnevnica“

2.12.2014

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

U galeriji „Kristofor Stanković“ Gradske skupštine Grada Zagreba, održava se 1. međunarodna izložba umjetničke fotografije gluhih „Moja tiha svakodnevnica“ u periodu od 1. – 6. prosinca ove godine u organizaciji Udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske „Svijet tišine“. Izložbu je u pauzi zajedanja razgledao i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Darinko Kosor i gradski zastupnici.

"Želja mi je da što više Zagrepčanki i Zagrepčana vidi ovu posebnu izložbu fotografija! Posebno pozdravljam sve goste i fotografe koji su poslali svoje fotografije i došli u Zagreb na ovu izložbu iz Poljske, Italije i ostalih zemalja. Kultura ne poznaje granice!", izjavio je predsjednik Skupštine Darinko Kosor, nakon što je razgledao izložbu.

Izložba predstavlja umjetničke fotografije 26 gluhih fotografa iz Hrvatske, Poljske, Italije, Turske, Velike Britanije, Rumunjske, SAD, Australije i Indije.

"Svaka izložba u organizaciji Udruge „Svijet tišine“ pa i ova, ima ulogu promocije kulture gluhih umjetnika, njihove integracije u društvo, te ujedno i promoviramo grad Zagreb i Republiku Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju.", izjavila je predsjednica Udruge “Svijet tišine” Vanda Šagovac.

Udruga „Svijet tišine“ osnovana je 2006. godine i u svom uspješnom devetogodišnjem radu postigla je veliki uspjeh u promociji kulture gluhih Republike Hrvatske, u međunarodnoj kulturnoj suradnji i dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za umrežavanje udruga u kulturi gluhih u Europi i šire. U Republici Hrvatskoj organizirala je tri Međunarodne izložbe gluhih umjetnika, 2009. godine u Zagrebu, 2011. godine u Splitu i 2013. godine u Puli, a iduće godine održavaju 4. međunarodnu izložbu gluhih umjetnika u Dubrovniku