DODIJELJENE NAGRADE LUKA RITZ – NASILJE NIJE HRABROST

16.11.2014

Svečanost dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost održana je danas u Staroj gradskoj vijećnici. Nagrade su dodijelili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

ZAKLJUČAK O DODJELI NAGRADE LUKA RITZ – NASILJE NIJE HRABROST Gradska skupština Grada Zagreba donijela je 10. listopada 2014. na 19. sjednici sukladno kojem su u znak javnog priznanja ove godine dodijeljene:

Luki Mihaliću, učenik Osnovne škole Tituša Brezovačkog - posthumno
- priznanjem i novčanom nagradom
- znatno je pridonio, u veljači ove godine, tradicionalnoj sportsko-humanitarnoj priredbi humanim prijedlogom da se tijekom priredbe u Osnovnoj školi Tituša Brezovačkog omogući prikupljanje krvotvornih matičnih stanica od dobrovoljnih darivatelja. Pozivu Škole na humanitarnu akciju odazvala se Zaklada Ana Rukavina, brojni sportaši i treneri te se u Registar upisalo 77 darivatelja.
Jednako tako zalaganjem ovog jedinstvenog četrnaestogodišnjaka i u Osnovnoj školi Bukovac u svibnju održana je humanitarna akcija upisa u Registar te je do sada njegovom inicijativom u Registar upisano 120 novih članova.
Hrabro se i sam boreći s teškom bolešću, nesebično je odlučio pomoći drugim oboljelima. Živeći uglavnom u bolnici, uz veliku potporu svojih roditelja, unatoč teškom liječenju, bio je odličan učenik, vedar, znatiželjan, duhovit, druželjubiv. Gradivo je primao online. Volio je glazbu i svoju gitaru, s prijateljima igrati kompjuterske igrice i nastojao je svaku situaciju sagledati s vedrije strane.
Odvažnošću, izdržljivošću, voljom i svakodnevnom borbom uspio je senzibilizirati svoje vršnjake, druge učenike i njihove roditelje, na istinsko suosjećanje u bolesti, podsjećajući ih svojim primjerom na stvarne vrijednosti i potičući ih na plemenito i humano djelo koje ne poznaje granice.

U ime preminulog dobitnika, nagradu su preuzeli roditelji Marija i Branko Mihalić.

Barbari Rubinić, učenica I. gimnazije
- priznanjem i novčanom nagradom
- nositeljica je naslova Učenice generacije što joj je Nastavničko vijeće I. gimnazije dodijelilo zadnje dvije godine. Aktivna je članica i suvoditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te dobitnica nagrade škole u kategoriji Najvolonteri za 2012./13.
Sa svojom volonterskom skupinom svake godine aktivno sudjeluju u tradicionalnom humanitarnom događanju I. gimnazije Kap dobrote te u gotovo svim drugim volonterskim akcijama, npr. za beskućnike u Samostanu Majke Tereze i za starije i nemoćne osobe Doma Sesvete. Uključuje se i u akcije međunarodne suradnje i pomoći afričkoj djeci. Nakon školskog posjeta Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri prijavila se u ljetni volonterski kamp i s volonterima iz svijeta provela praznike pomažući kronično oboljeloj djeci. S volonterkama iz razreda nastavila ih je posjećivati redovito svaki drugi tjedan.
Sudjelovala je u školskoj radionici o vršnjačkoj medijaciji kao načinu nenasilnog rješavanja sukoba, radionicama Foruma za slobodu odgoja Pokreni promjenu! Volontiranje mladih za izgradnju kulture mira te znanstvenom istraživanju o potrebama i socijalnoj osjetljivosti mladih Da sam je netko... rezultate kojeg je prezentirala na sastanku Vijeća učenika I. gimnazije.
Odlična je i uzorna učenica, vrlo savjesna i odgovorna, redovito i uspješno obavlja brojne školske i izvanškolske dužnosti.
Svojim odlikama miroljubivosti, tolerancije, iznimne empatije i socijalne poduzetnosti, predstavnica je generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje.


Glazbeni program je izveo Kvartet saksofona Glazbene škole „ Pavla Markovca“ u sastavu: Patrik Prežgaj, sopran saksofon, I.s., Ana Kovačić, alt saksofon, IV.s., Ante Šiljeg, tenor saksofon, III.s, Nikola Smetko, saksofon, II. s, uz vodstvo nastavnika mr.art. Nikola Fabijanić, prof. mentor.