KOMEMORACIJA ZA BRANKA LUSTIGA

27.11.2019


U Hrvatskom narodnom kazalištu održana je komemoracija za istaknutoga filmskog producenta i dvostrukoga dobitnika Oscara Branka Lustiga. 
Od preminulog velikana oprostili su se predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst, brojni kolege, prijatelji i štovatelji.Zagrebačka filharmonija izvela je glazbu iz “Schindlerove liste”, a dječji zbor Zvjezdice dio iz Lustigova posljednjeg projekta, opere za djecu “Brundibár” Hansa Kráse iza koje stoji tragična priča iz doba holokausta.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932., a preminuo u Zagrebu 13. studenog 2019. Tijekom 2. svjetskog rata bio je zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Schindlerovu listu", film Stevena Spielberga koji je osvojio 7 Oscara.