U Zagrebu obilježen Dan bez automobila

24.9.2012


Središte Zagreba danas je u potpunosti bilo zatvoreno za automobile, a gradske ulice bile su dostupne samo pješacima i biciklistima. Naime, u sklopu 11. europskog tjedna mobilnosti obilježen je Dan bez automobila tijekom kojeg se središta mnogih gradova u Europi i svijetu pretvaraju u pješačke zone kako bi se promovirao zdrav način života.
Na području gradske četvrti Črnomerec za promet je bila zatvorena Čanićeva ulica gdje se s građanima družio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić. Među ostalim je i obišao štandove na kojima su razne udruge predstavile svoj rad. 


Predsjednik Gradske skupštine je naglasio kako nam ovaj dan samo dokazuje koliko je potrebno što više prilagoditi grad pješacima i biciklistima.
U sklopu Dana bez automobila u Masarykovoj je ulici startala tradicionalna Zagrebačka žbica - vožnja biciklima od središta grada do savskog nasipa – u kojoj su sudjelovali timovi veleposlanstava Nizozemske i Danske, Europske unije u RH, Grada Zagreba te članovi biciklističkih udruga.