Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj dodijelio prve certifikate „Green Building Professional“ u Hrvatskoj

20.9.2012

Svjetski tjedan zelene gradnje od 17. do 21. rujna, Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj obilježio je i svečanom dodjelom certifikata prvim „Green Building Professionals-ima“ u Hrvatskoj, 19. rujna u Regent Esplanade hotelu uz nazočnost i podršku Predsjednika Gradske Skupštine Grada Zagreba, gospodina Davora Bernardića, Veleposlanstava podržavatelja Savjeta, predstavnika članova Savjeta, te predstavnika medija.

Svečanoj dodjeli certifikata „Green Building Professional“ nazočio je Predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić te prilikom uručivanja certifikata naglasio važnost ekologije, smanjenja emisije CO2, potrebu za kvalitetnim zbrinjavanjem otpada i očuvanjem prirodnih resursa, kao i uštedom energije, a sve se to nazire u konceptu zelene gradnje. „Green Building Professionals-e“ vidim kao prenositelje znanja u praktične primjere izvedbe objekata prema zelenim standardima i u našem Zagrebu i svim budućim projektima koji će imati za cilj povećanje energetske učinkovitosti, primjenu većih kapaciteta za iskorištenje obnovljivih izvora energije, obnovu gradskih fasada prema energetski učinkovitim standardima“, rekao je predsjednik Gradske skupštine. Dodatno je naglasio veliku želju da Grad Zagreb postane zeleniji i održiviji prostor za život i rad njegovih stanovnika te pozvao Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj i sve njegove članove na međusobnu suradnju.

Prilikom uručenja certifikata šestorici studenata koji su uspješno završili program 1. generacije, Vedrana Likan, Predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, istaknula je kako je ključna djelatnost Savjeta za zelenu gradnju infomiranje i educiranje stručne i šire javnosti o zelenoj gradnji i benefitima koji iz nje proizlaze.“