TRKAČKI KAMP START 2019.

26.5.2019


Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) drugu godinu zaredom organizirala je “Trkački kamp START 2019.“  u sklopu kojeg je dvadesetak osoba s amputacijom donjih ekstremiteta imala priliku učiti trčati uz podršku multidisciplinarnog tima atletskih trenera, fizioterapeuta i ortopedskih tehničara.

 „Organiziranjem Trkačkog kampa START želimo omogućiti osobama s amputacijom da uz pomoć suvremenih sportskih ortopedskih pomagala sudjeluju aktivno u tjelovježbi jer vjerujemo da ona povećava samopoštovanje, potiče neovisnost i poboljšava kvalitetu života. Osobe s amputacijom svakodnevno se susreću s poteškoćama u ostvarivanju različitih prava, obrazovanju, zapošljavanju, prostornim i komunikacijskim preprekama, stoga ovakvim događanjima želimo osvijestiti javnost, ali i donositelje politika o njihovim potrebama“, poručila je predsjednica UAZ-a Ana Sršen.

Pozivu udruge odazvao se i prof.dr.sc. Drago Prgomet: „Kao što je Ana Sršen rekla, osobe koje imaju teškoća u kretanju susreću se s poteškoćama svakodnevno, ali mislim da najgore što proizlazi iz teže pokretljivosti je izolacija, usamljenost. Iako sam fasciniran napretkom medicine i tehnologije, ono što je najvrijednije u ovoj akciji je druženje, podrška i saznanje da niste jedini i da niste sami. Usprkos fizičkom nedostatku, volja sve može nadoknaditi. Kako kaže kineska poslovica: Kad izgubiš ponos nisi izgubio ništa, kad izgubiš zdravlje izgubio si pola, kad izgubiš volju izgubio si sve. Koliko volje i želje sam danas ovdje vidio, organizatori i sudionici imaju sve što treba za ostvarenje svih ciljeva koje su  si zacrtali“.