,,Svibanj mjesec leptira" – #nosileptira“

25.5.2019Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva, gradonačelnika Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba, provela je javnozdravstvenu akciju ,,Svibanj mjesec leptira" – #nosileptira“.

U povodu ulaska Hrvatske udruge za bolesti štitnjače u međunarodnu mrežu udruga pacijenata sa bolestima štitnjače „Thyroid Federation International“ održana je svečana večera u palači Dverce.

Pozdravne govore održali su: Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Ashok Bhassen, predsjednik Thyroid Federation International, akademik Zvonko Kusić, počasni predsjednik Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, prim. Plazonić Željko, državni tajnik Ministarstva zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske , prof. dr. sc. Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora, prof. dr. sc. Mate Granić, posebni savjetnik i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske.

„Hvala na pozivu i dobrodošlici. Već kao dječak pomagao sam majci Terezi pa je volontiranje i humanitarni rad postalo sastavni dio mog života. Čestitam novoj članici na ulasku u našu međunarodnu mrežu koja pokriva 30 zemalja, a koja je osnovana 1980. godine u Kanadi. Mi smo poput UN-a za štitnjaču“, rekao je predsjednik Thyroid Federation International.

Zvonko Kusić, počasni predsjednik Hrvatske udruge za bolesti štitnjače naglasio je: „Meni je posebno drago što smo se sastali ovim povodom. Udruga bolesnika vrlo je bitna jer u onkologiji štitnjače postoji čitav niz krivih tumačenja i zabluda. Često je se okrivljuje za sve. Udruga bolesnika je neka vrsta korektiva“.

„Akademici Ivo Padovan i Zvonko Kusić najzaslužniji su što se danas možemo pohvaliti najboljim rezultatima  u liječenju i dijagnostici bolesti štitnjače, a kirurgija štitnjače postala je najsigurnijih kirurških postupaka. Zahvaljujući akademiku Kusiću iskorijenili smo endemske bolesti štitnjače. Kao njihov učenik zahvaljujem i čestitam. Ako želiš biti leptir, moraš samo jako željeti letjeti, razbiti čahuru i prestati biti gusjenica. Svi vi koji ste preboljeli ovu bolest pokazali ste snagu svoje volje te uz malo naše pomoći postali leptiri“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Večeri su uz mnogobrojne uzvanike nazočili i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina, dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Zvonimir Šostar, ravnatelj nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, Martina Tomčić, Ivana Husar te Marija Husar Rimac.

Te večeri i zagrebačke fontane bile su obasjane svjetlom u obliku leptira – simbola oboljelih od bolesti štitnjače.

25. svibnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače s ciljem podizanja svijesti o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitnjače.
Tim povodom održana je konferencija za medije i druženje s građanima.
Na konferenciji za medije su govorili:  akademik Zvonko Kusić, počasni predsjednik Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, prof. dr. sc. Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i Verica Mešić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

„Divno je danas vidjeti sve vas i zahvaliti vam na podršci. Da nisam imala adekvatno liječenje, ja danas ne bih bila ovdje. Za to zahvaljujem akademiku Kusiću. Hvala od srca i prof.dr.sc. Prgometu što je uvijek uz svoje pacijente. Hvala gradonačelnicima na podršci. Hvala svima vama što nas pratite i pomažete nam da dopremo do onih kojima je naša udruga i namijenjena“, rekla je predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

Nakon konferencije uslijedilo je druženje s građanima na Cvjetnom trgu gdje su liječnici volonteri iz stručno – savjetodavnog odbora Udruge odgovarali na upite građana o bolestima štitnjače, a Udruga je za ovu priliku pripremila i posebne majice, broševe i trakice sa znakom leptira čijom prodajom su se sakupljali dobrovoljni prilozi kao pomoć oboljelima od bolesti štitnjače.