Dimitrije Popović - 50 godina umjetničkog stvaralaštva

24.5.2019



U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Skaner studija i Muzeja Mimara, predstavljena je monografija koja obuhvaća 50 godina umjetnikova stvaralaštva.
Izveden je performans „Alegorija o umjetnosti“, a posjetitelji su mogli pogledati i izložbu slika koja daje presjek autorovog stvaralaštva.
 




Predstavljena monografija obuhvaća autorove tematske cikluse u vidu dvadeset odabranih tema, od mitske preko sakralne i svjetovne, sagledavajući umjetnikovo bogato izražavanje ljudskog tijela, od žrtvovanja i posvećenja, erosa i tanatosa, lijepog i ružnog, stvarnog i imaginarnog, do Kristovog tijela kao idealnog oblika i nadahnuća.

 „Ja sam uistinu sretan što je 50 godina ili, što još groznije zvuči, pola stoljeća okrunjeno ovako vrhunski uređenom, sjajnom knjigom. Božo Biškupić je uredio moju prvu knjigu i nekako sudbinski uredio je i ovu koja obuhvaća 50 godina mojeg rada. Zadovoljstvo ovakvom knjigom prožeto je jednom melankoličnom niti, ne zbog toga što se nagomilalo toliko godina i što čovjek postaje svjestan da će otići sa ovoga svijeta, već što postajem svjestan koliko mogućnosti i ljepote stvaranja daje umjetnost. Čovjek baveći se stvaralaštvom otvara nove obzore, pokušava rasvijetliti tajnu one savršene prirode ljudskog bića, bilo da se radi o sakralnim ili svjetovnim motivima. Instalacija pred vama je živi prizor, simboličnog značenja koji pokazuje vječni proces života, umiranja i smrti jer u plodu  se nalazi zametak smrti, čovjek se rađa da bi umro. Ono što nadilazi smrt je umjetnost. Nadam se da ćete me još neko vrijeme pratiti prije nego me ispratite“, rekao je Dimitrije Popović.