SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE 2019. - „SAZNAJTE SVOJE BROJEVE. SAČUVAJTE SVOJ ŽIVOT!“

16.5.2019Moto ovogodišnjega obilježavanja borbe protiv hipertenzije Europskoga i Hrvatskoga društva za hipertenziju je: „SAZNAJTE SVOJE BROJEVE. SAČUVAJTE SVOJ ŽIVOT!“

Hrvatsko društvo za hipertenziju u suradnji s drugim stručnim društvima i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo uz potporu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pokrenulo je 2018. Program prevencije arterijske hipertenzije i poboljšanja liječenja hipertenzije pod naslovom „Hipertenzija na prvom mjestu“.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija tiha je i podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja pojedinih organa. Hipertenzija je globalna epidemija i vodeći je čimbenik smrtnosti. Prema procjenama 18 % svih smrtnih slučajeva rezultat su hipertenzije (oko 9,4 milijuna ljudi). Četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo 50 % osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola od onih koji znaju, ne poduzimaju ništa; ne mijenjaju životne navike niti se liječe.

Danas je vrlo jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika bilo kod kuće. Međutim, treba podići razinu svijesti građana o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka. Preporuka Svjetske lige za hipertenziju je mjerenje krvnog tlaka barem jedanput godišnje, a oboljeli sukladno uputama liječnika.

Besplatnom mjerenju krvnog tlaka odazvao se i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof. dr. sc. Drago Prgomet: „Kao liječnik preporučam preventivne mjere: umjerenost u jelu i piću, prestanak pušenja, fizičku aktivnost primjerenu dobi i zdravstvenom stanju, ali kao čovjek koji je često preopterećen obvezama i stresom, svjestan sam da je redovna kontrola zdravstvenog stanja najučinkovitija mjera koja često spašava život. Pozivam sve, koji to još nisu učinili, da provjere krvni tlak. Odvojite malo vremena za sebe i svoje zdravlje.“

Građani su uz mjerenje tlaka mogli provjeriti šećer u krvi, izmjeriti opseg struka i težinu.