Sastanak predstavnika Obrtničke komore Grada Zagreba i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba

7.5.2019Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof. dr. sc. Drago Prgomet održao je sastanak s predsjednikom Obrtničke komore Grada Zagreba Mirzom Šabićem, potpredsjednikom Obrtničke komore Grada Zagreba Antunom Trojnarom, potpredsjednicom Obrtničke komore Grada Zagreba Spomenkom Krebsz i tajnikom Obrtničke komore Grada Zagreba Goranom Čankovićem. Sastanku je nazočio i prof. dr. sc. Davor Filipović, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.
 
Mirza Šabić zahvalio je predsjedniku na prijmu te pohvalio dosadašnju uspješnu suradnju Obrtničke komore Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Značaj obrtnika za razvoj Grada Zagreba neprocjenjiv je. Bilježi se porast zaposlenih u obrtništvu te projekata kojima je cilj razvoj i unapređenje obrtništva. Međutim, problem su i dalje visoke najamnine poslovnih prostora. Dodatnu glavobolju zadaju im najamnine poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske koje su narasle i do deset puta.

Pohvalili su Grad Zagreb čiji su cijene zakupa povoljnije. Naime, Grad Zagreb utvrđuje visinu najamnine prema vrsti djelatnosti, dok ih državne institucije određuju prema zonama.
Da bi riješili ovaj problem, obratili su se ministru državne imovine Goranu Mariću te zatražili sastanak.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba složio se s gostima o potrebi rješavanja ovog problema. Da bi se razmotrile mogućnosti, potrebno je razgovarati s ministrom državne imovine i s gradonačelnikom Grada Zagreba, stoga će u ime Gradske skupštine Grada Zagreba poslati dopis kojim bi se potaknuo dijalog. Gradska skupština kao predstavničko tijelo dužna je brinuti se o interesima svih građana, naglasio je.

Zbrinjavanje građevinskog otpada, nedostatan inspekcijski nadzor ilegalnog obavljanja obrtničkih djelatnosti u privatnim kućama, nedostatak radne snage i zapošljavanje migranata samo su neke od tema o kojima su razgovarali u nastavku sastanka.
Naveli su i što sve poduzimaju ne bi li se potaknulo upisivanje učenika u škole i smjerove za deficitarna zanimanja.

Predsjednik Obrtničke komore upoznao je predsjednika Gradske skupštine s projektima Obrtničke komore Zagreb, Zagrebačkim obrtničkim sajmom, otvaranjem Crafts shopa te ga zamolio za ponovni sastanak s predsjednicima udruženja obrtnika s područja Grada Zagreba.

Na kraju susreta, predsjednik Obrtničke komore Mirza Šabić uručio je predsjedniku Gradske skupštine Dragi Prgometu prigodan dar Obrtničke komore Zagreb te ga pozvao u posjet prigodom skorog otvaranja Crafts shopa, obrtničkog dućana.