DODIJELJENA NAGRADA LUKA RITZ – NASILJE NIJE HRABROST

16.11.2018


U povodu Međunarodnog dana tolerancije, u petak 16. studenoga 2018. u Staroj gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj je dodijeljena Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost.

Dodjeljuje se devetu godinu zaredom u spomen na tragično preminulog Luku Ritza od posljedica vršnjačkog nasilja, a ovogodišnji dobitnici su Tvrtko Šapina, učenik Osnovne škole Grigora Viteza te Mislav Matijević, učenik I. gimnazije, koji su svojim djelovanjem iznimno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

Nagradu su im uručili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, koji je istaknuo:

- Ono što se 2008. dogodilo Luki Ritzu tragično je i ne smijemo dopustiti da se povijest ikad ponovi. No, taj nas je nesretni događaj sve zajedno potaknuo i vjerujem da smo kao društvo postali svjesniji problema koji se dotad gurao pod tepih. Sretan sam što tome nije više tako i, iako nasilja još uvijek ima, statistike pokazuju da se događa manje nego prethodnih godina.

Moramo činiti sve što je u našoj moći da ga iskorijenimo ili barem svedemo na najmanju moguću mjeru. Zato me neizmjerno veseli što u mladim generacijama vidim optimizam, želju i htijenje da ovaj naš grad, ovaj svijet u kojem živimo učine boljim mjestom.

Želio bih da budete svjesni istinske važnosti svojeg doprinosa društvu jer velike stvari kreću upravo od pojedinaca. Zato vam i s ove govornice poručujem da ćete moju podršku i podršku Gradske skupštine Grada Zagreba na tom plemenitom putu uvijek imati!

Još jednom čestitke našim nagrađenima – Tvrtku i Mislavu, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima! Jer dok su jedni odgojem u njih usadili pozitivne vrijednosti, drugi su ih izgradili u obrazovnom procesu.

Za kraj, dragi kandidati, dragi dobitnici Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, želim vam da nastavite kročiti putem tolerancije i sebedarja te da budete ona promjena koju svi tako silno želimo vidjeti u svijetu – rekao je u svom govoru predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

Gradska skupština Grada Zagreba, na 16. sjednici, 13. rujna 2018., donijela je Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost.

Za glazbeni program tijekom svečanosti i ove je godine bila zadužena Glazbena škola Pavla Markovca, odnosno gitarski duo u sastavu Vanesa Iličić i Lucija Štivčević.