Otvoreno pismo predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću

12.3.2014

Polazim u dobroj vjeri da, neovisno što ste ministar prometa i infrastrukture, niste u svom profesionalnom ili privatnom životu imali puno dodira s građevinskim radovima.

Da ste imali, znali biste da se na lokaciji novog terminala Zračne luke Zagreb već tri mjeseca događa samo tzv. priprema gradilišta (postavljanje zaštitne ograde, kontejnera, rušenje drveća, ravnanje zemljišta!) 

S obzirom da tzv. građevinski radovi traju već tri mjeseca, nejasno je gdje je veliki iskop promjera novog terminala dubine cca 10 metara, prepun betonskih temelja iz kojih vire željezne armature, što bi značilo da se sve ove mjesece nešto ozbiljno radilo, no to nije tako, u što se možete i osobno uvjeriti ako posjetite gradilište.

Radi usporedbe, u istom vremenskom periodu i pod istim vremenskim uvjetima, radovi na trgovačkom centru IKEA u Rugvici doveli su, ne samo do iskopa i temelja već i do izgradnje cjelokupne betonske konstrukcije sve do krovišta.

Sličan igrokaz na gradilištu, očito i prema vašem saznanju, odigran je i u 12. mjesecu za potrebe medija (postoje arhivske snimke), a jučer je samo dobro ponovljen.

Ja ću i dalje pratiti rad koncesionara Zračne luke Zagreb, jer to je moja obveza prema građanima Grada Zagreba. Stalo mi je da svi investitori budu dobro došli u Hrvatsku, ali da se jasno zna da nismo „banana“ država.

Povećanje naknada od 100% isključivo na trošak putnika i isplate bonusa (koje ste naglo povukli u ponedjeljak popodne na sjednici Skupštine društva!!!) za hrvatske direktore od naše ostvarene dobiti iz prethodnog razdoblja, posebna je priča.

Ministre, pozivam Vas da već sutra posjetite gradilište, a ako me pozovete rado ću se sa Vama fotografirati pored „izvedenog iskopa i izgrađenih temelja“ novog terminala.


Darinko Kosor
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba