Međunarodni dan sjećanja na Holokaust

27.1.2014

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor nazočio je obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust koji je održan u Židovskoj općini Zagreb.

„Ne smijemo zaboraviti niti jednu jedinu žrtvu koja je život izgubila zbog toga što je bila druge vjere, druge rase ili druge nacionalnosti. Sve nam to mora biti utkano u podsvijest kao konstantno upozorenje i korektiv u slaganju prioriteta kako u privatnom, tako i političkom životu i djelovanju. Biti čovjek, u punom smislu te riječi, naša je obaveza jer citirat ću Alberta Einsteina: „Svijet neće upropastiti oni koji rade zlo, nego oni koji ga nastoje unaprijediti i oni koji ne rade ništa.“, poručio je predsjednik Gradske skupštine.


U glazbenom scenskom susretu GRAD posvećenom Vukovaru i Siniši Glavaševiću, sudjelovali su Rene Medvešek i Čedo Antolić.
Program je realiziran u suradnji s predstavnikom židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, Šoa Akademijom, Kazališnom scenom Lea Deutsch i Centrom za kulturu i film „August Cesarec“.

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust nazočili su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

27. siječnja 1945. prvi odredi ruske Crvene armije oslobodili su zatočenike logora Auschwitz Birkenau, stoga je Svjetska židovska zajednica odlučila da se na taj dan obilježava Dan sjećanja na Holokaust.