SAVEZ DRUŠTAVA MULTIPLE SKLEROZE, HAŠK MLADOST I SAVJET MLADIH NA PRIJMU KOD PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA

9.5.2018


Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić na primanju građana u srijedu 9. svibnja primio je predstavnike Saveza društava multiple skleroze, HAŠK Mladost i Savjeta mladih Grada Zagreba.

Predstavnici Saveza društava multiple skleroze predsjedniku su predstavili program svečanog obilježavanja ovogodišnjega Svjetskog dana multiple skleroze, koje će se krajem svibnja održati dijelom i u Staroj gradskoj vijećnici, ali i skrenuli pozornost na niz problema s kojima se susreću oboljeli. 

Naime, Savez je pokrenuo kampanju „Je li liječenje MS-a i dalje lutrija?“ kojom žele utjecati na dosadašnje kriterije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano za liječenje multiple skleroze. Kako je navela predsjednica Saveza Branka Lukić, kriteriji HZZO-a za liječenje multiple skleroze u Hrvatskoj zaostaju za europskima te postoji niz diskriminirajućih kriterija koji dovode do neodgovarajuće i prekasne primjene lijekova koji usporavaju tijek te progresivne i autoimune bolesti od koje u Hrvatskoj boluje više od 6000 osoba.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić izrazio je podršku kampanji te najavio kako će pokušati organizirati zajednički sastanak s ravnateljem HZZO-a kako bi se poboljšala komunikacija između Saveza i Zavoda te iznašlo zajedničko rješenje koje će pomoći oboljelima. 

Predsjednika su posjetili i predstavnici HAŠK Mladost koji su ga upoznali s pripremama i programom obilježavanja svoje 115. godišnjice rada i postojanja. HAŠK Mladost okuplja više od 30 sportskih klubova u kojima trenira više od 3000 sportaša, a u svojoj iznimno bogatoj tradiciji kao društvo izniklo u Zagrebu nedvojbeno su pridonijeli razvoju zagrebačkog sporta zbog čega su i zamolili za pokroviteljstvo Gradske skupštine. Ova velika obljetnica bit će obilježena izdavanjem prigodne publikacije, organizacijom Dana otvorenih vrata i svečanom akademijom na sam dan osnutka - 6. studenoga.

- Ovo je društvo bogate povijesti i pitanje je časti biti pokrovitelj ovakvog događaja. Sto petnaest godina je velika stvar. Znamo koliko je vrhunskih sportaša prošlo kroz ovo društvo i treba im pružiti apsolutnu podršku - kazao je predsjednik Gradske skupštine dr. sc. Andrija Mikulić.

Predsjednik HAŠK Mladost Tomislav Družak i dopredsjednik general Josip Lucić izrazili su zahvalu na prijmu i na predsjednikovim riječima potpore i ohrabrenja.

Predsjednik Gradske skupštine dr. sc. Andrija Mikulić održao je danas i radni susret s predstavnicima Savjeta mladih Grada Zagreba, Domagojem Krgom Kratofilom i Glorijom Gudelj. Naime, na temelju zaključka s 10. sjednice Savjeta mladih Grada Zagreba, Savjet treba tijekom godine održati tri radna susreta s predsjednikom Gradske skupštine. Teme o kojima se danas razgovaralo bile su zajednička suradnja, sastanci predstavnika Savjeta mladih i predstavnika klubova zastupnika u Gradskoj skupštini, protokol pri sazivanju sjednica Gradske skupštine i dostavljanje mišljenja Savjeta mladih te inicijativa za osnivanje savjeta mladih gradskih četvrti.