NATJEČAJ ZA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA ZA DODJELU NAGRADE LUKA RITZ – NASILJE NIJE HRABROST OTVOREN DO 13. TRAVNJA

9.4.2018


Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić pozvao je u ponedjeljak, 9. travnja ravnatelje zagrebačkih osnovnih i srednjih škola da prijave učenike na javni pozivni natječaj za dodjelu Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost, koji je otvoren do petka 13. travnja.

Prijedlog, odnosno kandidaturu za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost mogu podnijeti osnovne i srednje škole u Gradu Zagrebu. Kriteriji koji prijavljeni trebaju zadovoljavati su: sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima ili projektima prevencije odnosno suzbijanja nasilja; doprinos afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju među učenicima u školi i lokalnoj zajednici; suzbijanje nasilja, uzajamno pomaganje te pružanje pomoći mladima u školi i lokalnoj zajednici, a posebno pružanje pomoći žrtvama nasilja; ugled kandidata kao uzornog prijatelja i vrijednog učenika; uzorno vladanje kandidata.

Bit će ovo deveta godina da na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga, Gradska skupština Grada Zagreba dodjeljuje Nagradu Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost jednom učeniku od 5. do 8. razreda osnovne škole te jednom učeniku od 1. do 4. razreda srednje škole u Gradu Zagrebu.

Kako je istaknuo predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, svima je jasan cilj i nedvosmislena je poruka ove nagrade: suzbijanje nasilja među mladima, afirmacija ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštivanja.

- Nasilje je, nažalost, čest problem i to nije problem pojedinca, nego čitavoga društva. Upravo stoga još jednom pozivam učitelje, profesore, ravnatelje, ne samo da razvijaju nenasilje i toleranciju među mladima, nego i da u svakom djetetu odnjeguju ono najbolje.

Iako im to nije prva zadaća, molim ih da prepoznaju one pojedince koji možda upravo u svom razredu ili na školskom igralištu nesebično pomažu drugima, koji svojim pozitivnim primjerima ovo društvo čine humanijim i povezanijim i zbog kojih je ovaj grad ljepše mjesto za život!

Nemojte propustiti prepoznati talente u mladim ljudima koji vas okružuju, istaknite one koji su ponos cijelog društva – rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.