PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA NA OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA ROMA

6.4.2018


Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba u Staroj je gradskoj vijećnici u subotu 7. travnja prigodnom svečanošću obilježilo Svjetski dan Roma. Dan ranije, u petak 6. travnja u Državnom arhivu središnje su obilježavanje organizirali Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara", saborski zastupnik Veljko Kajtazi u suradnji s predsjednicima i predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine županija, općina, gradova i romskih udruga.

Na oba je događaja, uz visoke uzvanike i goste, nazočio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, koji je svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, čestitao njihov dan.- Vjerujem da svi mi okupljeni ovdje, neovisno o nacionalnim, vjerskim i drugim opredjeljenjima, želimo činiti dobro, promicati toleranciju, uzajamno poštovanje i razumijevanje, biti solidarni i činiti sve što je u našoj moći kako bismo ispravili nagomilane nepravde u društvu. 

Nažalost, neki od vas još se uvijek susreću s problemima stereotipa i predrasuda o romskom narodu – kojih je ipak sve manje, a tu su i problemi koji muče i ostale naše sugrađane – nezaposlenost, loši uvjeti stanovanja, problemi u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.U Gradu Zagrebu svjesni smo vaših problema, posebno onih s kojima se susreću vaša djeca i učinit ćemo sve da pomognemo da se veći broj romske djece upiše u škole, jer obrazovanje i upisi u škole i na fakultete najbolji su put za napredak i bolju socijalizaciju. 

Gradska skupština Grada Zagreba uvijek je otvorena za sve prijedloge i ideje, a kao što znate, imamo otvoren i srdačan odnos s vašim predstavnicima s kojima razgovaramo tijekom službenih susreta. To je naša dužnost, naša obveza i naš cilj - istaknuo je u svom obraćanju predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.