UPRAVLJANJE GRADOM ZAGREBOM, GRAD ZAGREB 28. METROPOLA EUROPSKE UNIJE

22.10.2013

Održana je promocija knjige Juraja Hrženjaka, UPRAVLJANJE GRADOM ZAGREBOM, GRAD ZAGREB 28. METROPOLA EUROPSKE UNIJE.
Pozdravne govore održali su: Jelena pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i prof.dr.sc. Gojko Bežovan, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
„Brojne knjige napisane su o Zagrebu, mnogi su teoretičari umjetnosti i književnosti svoja djela posvetili Zagrebu, brojni su pisci i pjesnici crpili inspiraciju u Zagrebu. Kroničari Zagreba pisali su i bilježili važne povijesne i društvene događaje koji su odredili Grad, koji su pratili njegov rast i razvoj. Jedan od njih je zasigurno i naš Juraj Hrženjak, po struci pravnik, po životnom određenju humanist koji je svoj radni vijek posvetio bitnim društvenim temama, a kao znalac društvenih pojavnosti i načina kvalitetnog funkcioniranja zajednice svoje posljednje u nizu napisanih djela posvetio je Zagrebu, 28. metropoli Europske unije odnosno dugoj povijesti upravljanja Zagrebom. Drago mi je što je ovaj Informativno-instruktivni priručnik ugledao svjetlost dana u ovoj za sve nas posebnoj godini, godini u kojoj smo se pridružili našoj europskoj obitelji.“, rekla je potpredsjednica GSGZ Jelena Pavičić Vukičević.
„U mojoj političkoj biografiji i dugogodišnjoj gradonačelničkoj dužnosti ovaj dan posebno ću pamtiti i uvijek ću ga se rado sjećati! Ono što mi se čini najznačajnijim, a to želim posebno istaći: Juraj Hrženjak, o kojem god povijesno-političkom i administrativno-upravnim razdoblju Grada Zagreba govorio, od Zlatne bule do najnovijeg Statuta Grada Zagreba – Đuka uvijek govori o pravnim okvirima, kulturno-političkom kontekstu i demokratskim načelima unutar kojih se grad razvijao i rastao.“, rekao je gradonačelnik.

Knjiga je posvećena Borisu Špremu, preminulom predsjedniku Hrvatskog sabora i Gradske skupštine Grada Zagreba.
Promocija se održala pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.