PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREB POSJETIO UDRUGU SVE ZA NJU

15.2.2017
 

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić posjetio je Udrugu SVE za NJU kako bi se osobno upoznao s radom Udruge. Glavna tajnica i voditeljica Centra za psihološku pomoć Ljiljana Vukota, Jana Dusper, voditeljica Ureda Udruge, Gordana Heidler, koordinatorica Centra za psihološku pomoć, Margareta Bolarić, nutricionistica, Nikolina Jurković, asistentica na projektima te korisnice Centra: Renata Bačanek, Sanja Bubanović i Ivana Đurić Katanić, upoznale su predsjednika Gradske skupštine sa svojim iskustvima liječenja te naglasile važnost psihološke pomoći koju su dobile u Centru za psihološku pomoć, otvorenom 2010. godine za sve žene oboljele od raka i članove njihovih obitelji.

U nastavku druženja, članice Udruge predstavile su ciljeve trogodišnje javnozdravstvene kampanje Mi možemo. Ja mogu.

Kampanju je podržao i sam predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. „Ovo je prva udruga koju posjećujem i tim više mi je ovo stvarno veliko, pozitivno iznenađenje kad vidim način na koji ste ustrojeni, toplinu i srdačnost. U drugu ruku, ovdje ste svi profesionalci u svome poslu i pristupu. Time doprinosite i svome ugledu i činite puno za svoje korisnice. Jer, nakon bolnice, nakon one prve dijagnoze važno je da imaju nekoga tko će s njima biti cijelo vrijeme i davati im podršku. Teško je čuti najgoru vijest, ali je još teže ako ste nakon toga sami. Tu je vaša najveća uloga, jer vi dio sebe dajete i sa svojim korisnicama prolazite svaku tu borbu, svaku bolest, strah i zapravo sve što one same tijekom liječenja prolaze. Na tome vam najveća hvala“, naglasio je Andrija Mikulić.

„Važno je u ovome procesu da svaka naša korisnica osjeti našu podršku. Ovdje pružamo i profesionalnu pomoć jer imamo zaposlenu nutricionisticu i psihoterapeutkinju kod kojih naše korisnice odlaze na savjetovanje kako bi taj cijeli postupak liječenja prošao što lakše. Tu održavamo i edukacije te savjetovanje s članovima obitelji, također. Jer je najvažnije da uz ženu koja dolazi, bude netko tko o njoj brine, član njene obitelji“, rekla je Ljiljana Vukota.

„Ponosni smo na posljednji projekt-digitalni priručnik Pitaj SVE- SVE za NJU koji sadrži 150 najčešćih pitanja, ali i odgovara koji se pojavljuju tijekom procesa liječenja. Iznimno je stručno napisan i taj priručnik zasigurno olakšava sam proces od saznanja da je žena pogođena rakom pa sve do toga kako se postaviti u toj borbi s bolešću. Važno je da ga imamo prisutnog i važno je za članove obitelji da budu uključeni u cijeli proces. Nadam se da će se i na nacionalnoj razini donijeti jedinstven nacrt koji će obuhvatiti sve te korake u liječenju karcinoma, sve one pozitivne i naravno negativne strane zdravstvenog sustava“, poručila je Jana Dusper, voditeljica Ureda Udruge.

Predsjednik je izrazio svoju podršku radu Udruge, kako u preventivnim aktivnostima, tako i u daljnjem razvoju programa u Centru za psihološku pomoć: „Ne smijemo zanemariti veliku vrijednost rada civilnog društva, osobito u dijelu pružanja usluga koje nisu osigurane u sklopu  zdravstvenog sustava. Gradske skupštine Grada Zagreba i ja osobno i dalje ćemo sudjelovati i podržavati dobre programe u zajednici. Centar je jedan od njih“.

Gradska skupština Grada Zagreba je uz Predsjednicu Republike Hrvatske ujedno i pokrovitelj dodjele Nagrade Vesna Andijević Matovac-VAM koja će se dodijeliti 18. veljače u Gradskoj skupštini Grada Zagreba pojedincu za osobni doprinos u promicanju prevencije raka dojke i skrbi za oboljele.