SVEČANA AKADEMIJA U POVODU 50. OBLJETNICE OSNUTKA HRVATSKE LIGE PROTIV RAKA

13.2.2017


U povodu 50. obljetnice svog djelovanja, Hrvatska liga protiv raka održala je Svečanu akademiju u Staroj gradskoj vijećnici. Tom prilikom predstavljena je monografija „50 godina Hrvatske lige protiv raka“ potpredsjednice Hrvatske lige protiv raka, dr. med. Ilone Sušac i suradnika, uručene su donacije humanitarne utrke Terry Fox Run mladim znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković u iznosu od 203.000 kuna te dodijeljena priznanja i zahvalnice za doprinos radu Lige.

Svečanost 50 godina postojanja Lige održana je na Svjetski dan bolesnika i rođendan akademika Ive Padovana, jednog od glavnih začetnika ove civilne udruge. 

„Najveća veličine ove udruge, najveća njena vrijednost su ljudi koje ona okuplja. To ste vi, žene, prijatelji, koji ste prošli najveću borbu svoga života-a to je upravo borba za život. To je iza vas. Iza vas su i ona bol, strah, neizvjesnost koje je ta borba nosila sa sobom. I baš zato, što ste u životnoj borbi to sve ostavili iza sebe, danas ovdje ponosno stojite, zračite energiju koja upravo predstavlja radost života koju imate u sebi. Zbog te energije, veselja koju prenosite na druge, na mene, znate da vam se svaki put zahvalim kad se vidimo. Jer svaki put iznova na mene ostavite neopisiv utjecaj. I ovog vam puta hvala što ste i ove prostorije Skupštine oplemenile time“, rekao je u pozdravnom govoru dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Ovom prigodom, odlukom Predsjednice Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Lige odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a Hrvatska liga protiv raka dobila je Povelju Republike Hrvatske.
„Monografija je nastala u želji da se što dostojnije obilježi ova važna obljetnica, ali ujedno je postojala i stvarna potreba da se prvi put na jednome mjestu javnosti prikažu rad i djelovanje Hrvatske lige protiv raka te da se istakne njezina velika uloga i značaj u poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj“, naglasio je prof. dr.sc. Damir Eljuga.

Svečanu akademiju svojim dolaskom podržali su i dr. sc. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, prim. dr. Siniša Varga, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar Zdravstva, dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, izaslanica gradonačelnik Grada Zagreba, akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik HLZ koji su ujedno primili i priznanja i zahvalnice za doprinos rada Hrvatskoj Ligi protiv raka.