Predstavljanje prvog cjelovitog diskografskog izdanja opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog

3.2.2017


U dvorani Stare gradske vijećnice održana je konferencija za medije u povodu objave CD-a Ljubav i zloba u izdanju Hrvatske radiotelevizije, koja će se simbolički održati u prostoru Stare gradske vijećnice – nekadašnjem Stankovićevu kazalištu, u kojemu je prije 170 godina Lisinskijeva opera prvi put ugledala svjetlo dana.

 
 

Puno znanja i truda svih članova kreativnog i organizacijskog tima bilo je potrebno za realizaciju izvedbe ove opere i za pripremu ovog, po svemu zahtjevnog i višeslojnog, diskografskog izdanja koje operu predstavlja na način koji ovo stožerno djelo hrvatske kulture i baštine i zaslužuje.

"Hvala vam što ste se vratili na mjesto gdje je sve počelo! U prostorije u kojima je nastajala povijest hrvatske kulture i glazbe, hrvatskog jezika. Iskreno ću vam reći da, kada nakon više od 170 godina od izvođenja ove prve hrvatske opere Ljubav i zloba, sam domaćin u ovom visokom domu Republike Hrvatske, da onda uistinu imam poseban razlog biti ponosan. Prošlo je ovdje mnogo ljudi, bilo je raznih odluka i političkih trenutaka. I ne znam je li Vatroslav Lisinski imao uopće u glavi kad su se Ljubav i zloba tu izvodili da će ovo jednog dana biti središte političkih zbivanja u Zagrebu, ali ono što danas, više od 170 godina od tada mogu reći da smo i danas institucija koja prepoznaje visoke standarde i to je ono što se svih ovih godina očuvalo i što je najvažnije.
Momenti koji su obilježili povijest ovog doma, poput Ljubavi i zlobe, proglašenja službenim hrvatskog jezika još u doba govora Ivana pl. Kukuljevića, prva predstava Juran i Sofija, zacrtali su okvire standarda kojeg se moramo držati i ispod kojeg ne idemo. Malo ljudi koji danas prođu kroz ove prostorije to znaju, ali ne njihovom krivicom. Možda bi mi trebali o važnosti tih povijesnih trenutaka više govoriti i zbog toga vam još jedna zahvala što znate gdje su glazbena ostvarenja ušla u hrvatsku povijest i što se na pravom mjestu toga želite podsjetiti.
O promociji vlastite kulture i postignuća najviše bi sami trebali govoriti i otkrivati drugima. Putem ovog izdanja prve hrvatske opere vi upravo otvarate put tome i u budućnosti, novim generacijama za koje trebamo otkrivati nove načine učenja i predstavljanja", rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.

"Naslov djela neobično je vezan uz sudbinu samog djela. Naime, dočekan je s ljubavlju da bi ga zatim pratila stoljetna zloba. To je, na žalost, slučaj s većinom hrvatske glazbe. Ako djelo preživi zlobu, doživi evo diskografsko izdanje 170 godina kasnije. Za mene je Vatroslav Lisinski puno značajniji skladatelj nego što mu to neki biografi priznaju. On je dijelio sudbinu svojeg djela. Od priznatog skladatelja, važnog aktera društvenih pa i političkih događanja do smrti u bijedi. Zahvalio bih se svima koji su sudjelovali jer mislim da su ovo djelo i njegov autor time dobili na važnosti koju i zaslužuju", poručio je maestro Mladen Tarbuk.

Ovim izdanjem hrvatska kultura napokon dobila konceptualno zaokruženo i sadržajno cjelovito, stručno i reprezentativno diskografsko izdanje, koje može biti i naša iskaznica i naša putovnica za kulturnu pozornicu Europe i svijeta.