„Tehnologija u funkciji Sustava civilne zaštite“

30.11.2016U Staroj gradskoj vijećnici, u organizaciji Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, otvorena je stručna konferencija „Tehnologija u funkciji Sustava civilne zaštite“.

Prigodnim pozdravnim obraćanjima konferenciju su otvorili: Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

„Jučer i prekjučer ovdje smo govorili o gospodarenju otpada, danas smo u temi upotreba tehnologija u funkciji sustava civilne zaštite. Jedno i drugo možemo itekako povezati. Rekao bi jedno uključuje drugo. Neodgovorno gospodarenje otpadom, tretiranje okoline i okoliša kao nečega o čemu ne moramo dugoročno voditi brigu sigurno će dovesti do neke od kriznih situacije kakve smo gledali u posljednjih nekoliko godina. Poplave, požari, suše...Sve to ima svoj uzrok u našem odnosu prema Zemlji i okolišu. No, ono što sam i prije dva dana ovdje naglasio po pitanju otpada, ponovit ću i ovdje: Dobro rješenje za svaki problem ili potencijalnu krizu uvijek može doći samo iz dugoročnog promatranja stanja stvari. Kao što najveće štete nastaju iz dugotrajnih i postupnih pojava, tako i najbolja rješenja za njih mogu nastati upravo na takav način-primjenom cjelovitih rješenja koja su posljedica široko obuhvatnog promatranja i stručnog poznavanja kategorija o kojima govorimo. Godinama sam vodio civilnu zaštitu. Uvijek polaziš od tog osnovnog načela kako osigurati stanovništvo od nečega što bi se eventualno moglo dogoditi. Sve to zahtjeva jedan dugoročniji pogled, ne bi se usudio reći vizionarski, ali na tome tragu sigurno jest. Pretpostaviti moguće opasnosti i krizne situacije nije jednostavno, ali se mora raditi-preduvjet je sigurnosti života u određenom podneblju. Jednako tako, predvidjeti rješenja koja će olakšati po pojedinim pitanjima život u Zagrebu nije jednostavno, ali dugoročno olakšava život i daje sigurnost i prilikom pojave situacija koje to nisu. Tehnologija danas ide naprijed, iz dana u dan. Sama želja da moramo to i to u budućnosti učiniti radi zaštite ljudi ne znači mnogo; sve dok niste mehanizme poduzeli. Ja se nadam da naš grad taj tempo prati i ide u korak s onim o čemu će više biti riječi tijekom današnje konferencije“, rekao je predsjednik Gradske skupštine.

Razvojem suvremenih tehnoloških dostignuća otvaraju se široke mogućnosti njihove primjene i u sustavu civilne zaštite, kako u prevenciji tako i u odgovoru na velike nesreće i diseminaciji njihovih posljedica.

Organizacijom ove jednodnevne stručne konferencije, okupljajući stručne predavače  različitih profila, kao i stručnjake na poslovima civilne zaštite iz jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnih osoba, organizatori su željeli pokazati široke mogućnosti primjene suvremenih tehnologija u funkciji sustava civilne zaštite ne samo na lokalnoj, već i na državnoj razini.

U sklopu održavanja konferencije održana je i vježba civilne zaštite.