Predstavljanje spomen knjige URIHO-a "70 godina zaštitnog zapošljavanja“

25.11.2016


Spomen - knjiga ustanove URIHO "70 godina zaštitnog zapošljavanja“ predstavljena je uz osvrt na knjigu akademika Zvonka Kusića i profesora Željka Obada.
URIHO je izdao spomen knjigu u povodu obilježavanja 70. obljetnice ustanove čije su vrijednosti u profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom prepoznate ne samo u Gradu Zagrebu, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Predstavljanju nazočio je i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.
„U Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina nije jednostavno i lako živjeti. Pitanje egzistencije, sigurnog posla i prava radnika dovedeno je pod upitnik i nije na stabilnim nogama. Ne pojedinci, čitave obitelji suočene su s otkazima. Čitave obitelji danas jedva spajaju kraj s krajem. I naravno svatko uvijek misli za sebe da mu je najteže. Da je njegov socijalni status nepremostiv i neusporediv s drugima. I to je valjda tako u ljudskoj prirodi. Ako ćemo samo govoriti o preprekama, nećemo daleko stići. Ako ćemo samo naglašavati razlike, prepreke među nama, onda nam ni dragi Bog ne može pomoći! Moramo se usmjeriti na ono što nas povezuje! Ta stvoreni smo da živimo i funkcioniramo jedni s drugima i tu moramo uvijek pronaći način kako. Jedan od načina je evo i ovo današnje predstavljanje spomen knjige, naglašavanje važnosti socijalne uključivosti i zapošljavanja osoba s invaliditetom, odnosno zaštitnog zapošljavanja“, poručio je predsjednik Gradske skupštine u uvodnom govoru.

Spomen knjiga obiluje brojnim povijesnim podacima, od osnutka ustanove do konsolidiranja, odnosno uspostave redovitog poslovanja.
U posljednjih desetak godina URIHO je pokrenuo mnoge nove projekte u cilju lakšeg zapošljavanja osoba s invaliditetom. Radni centar, prvi te vrste u Hrvatskoj otvoren je 2009. godine, a kroz njega su prošli brojni korisnici obnavljajući svoja znanja i vještine.