Svečano otvaranje konferencije "EU fondovi za mlade"

25.11.2016


Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić nazočio je svečanom otvaranju konferencije "EU fondovi za mlade" koja se 24. i 25. studenog održala u Zagrebu u organizaciji Savjeta mladih Grada Zagreba.

„Europska je Unija veliko tržište. Širok spektar mogućnosti, od zapošljavanja do uživanja ajmo reći u nekom višem standardu, boljoj egzistenciji i slično. Ambiciozno za mlade, zar ne? Ali u posljednje vrijeme, posljednjih nekoliko godina, izgleda da je najveća ambicija naših mladih otići na to tržište, tržište koje je izvan Republike Hrvatske. Najveća i ujedno najtužnija ambicija. Jer naši mladi koji odlaze, ljudi su koje svoje sposobnosti drugima pokazuju. I to iznadprosječne sposobnosti i znanja. Ostajemo bez onoga za što danas živimo i stvaramo. Nedavno sam na savjetovanju gradova i općina-prijatelja djece istaknuo da ne živimo i ne radimo od danas za sutra, već da stvorimo uvjete da bi generacijama koje tek dolaze na svijet stvorili temelje za njihov daljnji rad. I zbog toga najveća ambicija nama treba biti kako to stvarno osigurati, a vaša kako ono znanje koje ste stekli u Hrvatskoj, na Hrvatskoj i primjeniti.
Zbog toga me i žalosti da od velike ambicije za otići van granica RH, mladi si dopuštaju da svoje diplome s visokih učilišta ostave po strani poradi poslova za koju su mogli samo osnovnu školu završiti. Ali to je realnost. Moja jedina želja jest, da se kroz današnje predavanje i prezentacije, u vama pobudi jedna nova ambicija, a to je ambicija ulaganja sebe u ovu državu. Ambicija da za vama ostane vaš rad i doprinos Hrvatskoj. Jer mlada smo država, relativna smo nova članica EU i prostora je još mnogo. Kao što je mnogo prostora za vaše ambicije, vaše sposobnosti. Tražite načina, ne odustajte. Jer ne teče med i mlijeko u Njemačkoj i Irskoj, itekako se čovjek naradi. Ja sam izabrao Hrvatsku, htio bi i da je vi izaberete. Ne kažem da je lako danas živjet i stvarat, ali treba pokušati. Treba i za to imati ambiciju. Ovo danas jedan je od načina da se naučite novim vještinama i ja vam u tome želim zaista mnogo uspjeha!“, poručio je mladima predsjednik Gradske skupštine.

Prisutnima se uvodno obratio i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na konferenciji je sudjelovalo 50 najrelevantnijih udruga mladih u Gradu Zagrebu koji su imali priliku učiti od vrsnih hrvatskih stručnjaka: zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić, državne tajnice u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarine Ivanković Knežević, stručnjaka u sektoru udruga Marka Pavića i Ante Martića kao i stručnjaka iz Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije. Također, održale su se prezentacije planova ministarstava koja u svojoj nadležnosti imaju provedbu natječaja financiranih iz sredstava Fondova Europske unije, a pokrivaju tematike mladih.