Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba sastao se s predsjednikom Društva arhitekata Zagreb

24.11.2016Uslijed recentnih događanja, poput gradnje na Britancu i prosvjeda u Središću, a koja su otvorila pitanje urbanističkog i prostornog planiranja Grada Zagreba predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić sastao se s predsjednikom Društva arhitekata Zagreb Reneom Liscem.

„Moje osobno mišljenje je da je struka iznad svega. Iznad politike. Stoga bih želio, u suradnji sa vama, otvoriti diskusiju o prostornom planiranju grada. Pritom ne mislim na jednokratni razgovor od kojeg neće biti ništa već da se otvori pitanje, a onda i nešto konkretno poduzme oko dugoročnog prostornog planiranja Grada Zagreba. S obzirom da su izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana pred nama, trebamo vas kao partnere jer je meni osobno, ali i ostalim zastupnicima u interesu da imamo moralni i stručni legitimitet zastupati stav koji je potvrdila struka“, obrazložio je predsjednik Gradske skupštine.

Uoči sastanka predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika DAZ-a, u Društvu arhitekata Zagreb, održan je javni razgovor u sklopu programa Urbanizam.hr na kojem su sudjelovali predstavnici arhitekata, urbanista i aktivista a koji su se složili da većina uređenih prostora u Zagrebu „pokazuje nemoć u pokušaju pomirenja arhitekture, urbanizma i stalno rastućih apetita privatnih poduzetnika te kako je Zagreb godinama u oskudici kvalitetnim suvremenim uređenim gradskim javnim prostorom. Recentne ideje i realizacije uređenja gradskog prostora svjesno zaobilaze i negiraju već provedene arhitektonske natječaje, tako da više nikome nije jasno tko i kako uređuje prostor koji bi trebao pripadati svim građanima“ što jasno govori o stavu struke i građana.

„Zagreb plan se čeka godinama, ali nikako da se rodi. U međuvremenu se događa tzv. točkasto izvlačenje prostora koji se uređuje iz cjeline, a koje koristi pojedincu, ali u konačnici čini štetu gradu i kvaliteti života građana. Logično je da se zahvati u prostoru rade korak po korak, ali to mora biti dio kontinuiranog koračanja“, rekao je Rene Lisac.

„Za razliku od vas ja mogu javno reći da smo devastirali javni prostor. Vrijeme je da tome stanemo na kraj i okrenemo se planskom pristupu uređenja našeg grada. Za početak moramo sa strukom utvrditi kakvo je trenutno stanje, a onda što i kako dalje. Dijalog i transparentni kriteriji su ključ“, zaključio je predsjednik Gradske skupštine.

„Pogodili ste srž problema. Svatko vidi parcijalno situaciju. Građani, politika, struka, investitori ponekad imaju percepciju prostora i metode ulaženja u taj prostor dijametralno suprotnu. Izostanak dijaloga svi zainteresiranih glavni je razlog svih problema o kojima smo razgovarali. Mi smo itekako zainteresirani za pokretanje dijaloga i utvrđivanje transparentnih kriterija“, složio se predsjednik DAZ-a.

Za kraj su zaključili da je ovo bio samo prvi korak u uspostavljanju institucionalne suradnje i dijaloga što će u konačnici možda pokrenuti neke pozitivne procese.