Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba posjetio Imunološki zavod

3.11.2016Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić posjetio je Imunološki zavod.

Nakon posjete predstavnika Imunološkog zavoda Gradskoj skupštini, predsjednik Skupštine dr.sc. Andrija Mikulić posjetio je Imunološki zavod s ciljem uvida u proizvodne pogone i u stanje u kojem se nalazi Imunološki zavod.
V.d. ravnateljice Lea Lupret Prugovečki upoznala je predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba s aktivnostima vezanim uz nastavak i obnavljanje postojeće proizvodnje, modernizacijom pogona i opreme te zadržavanjem stručnog kadra te je u svojoj prezentaciji istaknula kako se započeto preoblikovanje zavoda nikad nije završilo. Trgovačko društvo i javna ustanova, kako je sada podijeljen Imunološki, ne funkcioniraju dobro. Naime, zgrada i pogoni u vlasništvu su trgovačkog društva dok su zaposlenici prebačeni u javnu ustanovu. Obzirom da je proizvodnja aktivna i dalje, a Imunološki zavod nema potrebne proizvodne dozvole, u zavodu su prisiljeni samo na skladištenje pripravaka i seruma, v.d. ravnateljice izrazila je i nadu i potrebu da se status zavoda što prije riješi. Na tragu toga, predsjednik Skupštine obećao je angažirati se oko zajedničkog rješavanja problema.

„Prije svega zbog same tradicije Imunološkog zavoda i zbog branda koji treba sačuvati, započeo sam suradnju sa Zavodom. Trenutna situacija u kojoj se Zavod nalazi nije dobra. Započeti procesi preoblikovanja su rezultirali razdvajanjem Zavoda i trgovačkog društva. Nadam se da je naša suradnja početak boljeg povezivanja države i Grada Zagreba kako bi sačuvali Imunološki zavod. Prijašnje Vlade nisu imale sluha za rješavanje problema u kojem se Zavod našao. Sve se rješava dogovorom. Dakle, sjesti za stol i razgovorom naći rješenje“, rekao je predsjednik Gradske skupštine.

Koliko je situacija zapravo složena, objasnila je v.d. ravnateljice Lea Lupret Prugovečki: „Dug prema Gradu ima trgovačko društvo, Zavod ne. Trgovačko društvo treba te dugove riješiti, ali im za to treba pomoć Vlade, Grada i svih ostalih relevantnih institucija. Trgovačko društvo je vlasnik nekretnina u kojima se Zavod nalazi, a zaposlenici i djelatnost su prebačeni u Zavoda koje je javna ustanova. Dakle, kao ravnateljica Javne ustanove Imunološkog zavoda nemam pristup podacima o dugu trgovačkog društva“.

„Situacija je složena i problem će se morati rješavati u više faza. Pronalaženje ulagača, saniranje dugova, preseljenje u nove prostore samo su dio posla koji je pred nama. Nadam se da ćemo krenuti u rješavanje uskoro“, rekao je na kraju posjeta Andrija Mikulić.