Svečanost u čast darivatelja krvi

25.10.2016


Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić nazočio je svečanosti u povodu Nacionalnog Dana darivatelja krvi (25. listopad) i 63. godine rada Crvenog križa na provedbi programa prikupljanja krvi.

„Biti vama domaćin je velika čast jer vi svjedočite kako se za svaki ljudski život boriti. Kako između nas ljudi ne postoji niti jedna prepreka ili razlika zbog koje ne bi drugome u nevolji stvarno pomogli. Možda nismo svi istog svjetonazora, političke orijentacije, ne dijelimo jednake vrijednosti-ali život je život. Kada darivate krv, ne pitate za koga je, već samim time što vi darivate dio sebe-svoju krv, Vi pomažete, Vi spašavate. Ja vam osim zahvale dugujem i ispriku, jer nisam možda uvijek bio svjestan vaše ogromne uloge u očuvanju svakog ljudskog života. Ispričavam vam se jer svatko od nas dok ga zdravlje služi ne razmišlja o bolesti i što ga sve u životu može dočekati. I zbog toga vam hvala što vi razmišljate o svima nama, zatrebala nam krv ili ne. Svaki put kad ste pružili ruku da date krv, vi ste nama pružili ruku i to ruku pravog prijateljstva. I nije to nikakva floskula, to je stvarno tako“, poručio je predsjednik Gradske skupštine.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo je svečanost u čast darivatelja krvi koji su ove godine darovali krv 35, 50, 55, 75, 100, 125 i 200 puta.
Crveni križ Grada Zagreba organizirao je prvu akciju darivanja krvi u tvornici Franck 02. studenog 1953. godine i od tada, zahvaljujući njegovom radu, zdravstvo Grada Zagreba opskrbljeno je na vrijeme i s dovoljnim količinama krvi.
Dovoljne količine krvi ne bi mogli osigurati bez solidarnosti i plemenitosti Zagrepčana koji se redovito uključuju u akcije darivanja krvi. Naši sugrađani darivanjem krvi na najplemenitiji mogući način iskazuju svoju humanost i ljudsku solidarnost s bolesnima i unesrećenima, nesebično darujući dio sebe kako bi pomogli drugima. Zahvaljujući njihovoj humanosti svakodnevno se spašavaju ljudski životi, pruža pomoć bolesnicima i žrtvama nesreća.