25. OBLJETNICA UTEMELJENJA 144. BRIGADE HV SESVETE

10.10.2016
 


Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija mikulić nazočio je obilježavanju 25. obljetnice utemeljenja 144. brigade HV Sesvete.
Nakon otvaranja izložbe „144. Brigada u Domovinskom ratu“ u Muzeju Prigorja, održana je svečana akademija, nakon koje su članovi Udruge veterana Domovinskog rata 144. brigade HV, članovi njihovih obitelji i građani Sesveta zapalili svijeće duž Ulice 144. brigade u Novom Jelkovcu u spomen poginulim i nestalim braniteljima.

„Na današnji dan 1991. postojala je opcija-voljeti svoje hrvatsko ime i tlo više od ičega i odlučno se boriti za njega ili zanemariti stoljetni san naših očeva, naših predaka. Tada je hrvatsko srce bilo jače od ičega. Tada su hrabrost i junaštvo ispisali najslavnije stranice hrvatske povijesti. Tada je prvi hrvatski predsjednik znao da Hrvatska mora disati samostalno, on je poveo naš narod. I tog je 8.listopada Hrvatska prekinula sve državnopravne odnose s onima koji nas nisu mogli smisliti.
Kojeg li ponosa za naš narod tada, koje li tuge za naše majke, a kakve slobode, dragi prijatelji za nas. I danas 25 godina od proglašenja hrvatske neovisnosti, 25 godina od utemeljenja 144. brigade isti je ponos u nama, ista je emocija u nama.
Danas slavimo slobodu, slavimo ovaj naš život na svetom tlu! I zbog te svetosti zemlje po kojoj hodamo, uvijek držimo živim sjećanje na naše branitelje!“, poručio je u svom govoru predsjednik Gradske skupštine.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić, Ante Plazonić,  gradski zastupnik i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 144. brigade HV i Mario Župan, gradski zastupnik položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Sesvetama.