ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU DANA NEOVISNOSTI

7.10.2016

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, dragi građani Republike Hrvatske8. listopada 1991. donesena je odluka Hrvatskoga sabora o prekidu svih državnopravnih veza s ostalim jugoslavenskim republikama i pokrajinama čime se ostvario stoljetni san hrvatskog naroda o suverenoj i samostalnoj državi, u kakvoj danas živimo.

Ta odluka donesena je u jeku rata, srpske agresije na Republiku Hrvatsku, a dan ranije zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu zagrebačku jezgru, Gornji grad, želeći uništiti državno vodstvo i time obezglaviti Hrvatsku.

Zbog takvih okolnosti, u podrumu Inine zgrade održana je povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća i donesena odluka o samostalnosti hrvatske države. No, svoju samostalnost i slobodu hrvatski je narod morao očuvati i braniti, podnoseći velike žrtve tijekom cijeloga Domovinskog rata.

Stoga se s ponosom i tugom sjećamo svih onih koji su doprinijeli da Republika Hrvatska bude neovisna, sjećamo se hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i onih koji su podnijeli najveću žrtvu, koji su dali svoje živote za slobodu naše Hrvatske. Hvala im.

Proglašenje državne neovisnosti Republike Hrvatske jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti jer državna neovisnost i samostalnost stoljećima je bila neostvaren san hrvatskih ljudi.
Zato, obilježimo ovaj dan, jer obilježavanjem državnih praznika pokazujemo političku zrelost naroda, svoju tradiciju, kulturu i samopoštovanje. Odajmo počast hrvatskim žrtvama i pokažimo poštovanje prema svojoj zemlji, i u krvi nastaloj slobodi i neovisnosti.

Čestitam Vam Dan hrvatske neovisnosti - simbol uspostave hrvatske države, demokracije i slobode.Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba
Dr. sc. Andrija Mikulić