Obilježavanje 95. godina okupljanja gluhih i nagluhih osoba Grada Zagreba

5.10.2016


Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba i ove godine obilježio je Međunarodni tjedan gluhih.
Proslavi je nazočio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.

„Prije svega vam želim zahvaliti na pozivu za proslavu vaših 95 godina postojanja. Za 95 godina ustrajanja na svladavanju svake prepreke koja vam se na ovaj ili onaj način našla na putu, a vi ste je odlučno prelazili te tako došli do ove skoro pa okrugle brojke. Svaki doprinos u rješavanja niza složenih problema vezanih uz uspješno uključivanje u društvo i prevladavanja komunikacijskih barijera zadaća su vaših predstavnika, a na nama je, predstavnicima vlasti, institucija, kako god hoćete, da usmjerimo pogled prema vama. Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba, najpozvaniji je da stalno propituju i iznalaze najbolja rješenja mnogih pitanja i problema vezanih za tematiku stalnog unapređenja položaja osoba s oštećenjem sluha i njihovog aktivnog sudjelovanja u životu šire zajednice. Vaš je životni put tako predodređen da možda ne možete uvijek izraziti ono što biste htjeli. No, nemojte zaboraviti, da su i volja, motiv i snaga neopipljivi pa se itekako dobro raspoznaju na ljudima“, poručio je u svom govoru predsjednik Gradske skupštine.

Ova godina posebno je značajna za zajednicu gluhih u Gradu Zagrebu. Osim što obilježava Međunarodni tjedan gluhih osoba, ove godine Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba obilježava i 95 godina samoorganiziranja gluhih osoba u Gradu Zagrebu.

Grad Zagreb kontinuirano podržava i financijski potpomaže aktivnosti Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba čime sudjeluje u poboljšanju kvalitete života gluhih osoba u Gradu Zagrebu. Navedenim aktivnostima podiže se svijest građana o gluhoći, specifičnim posljedicama gluhoće te komunikacijskim barijerama s kojima se gluhe osobe svakodnevno suočavaju.

U ovom mandatu Gradska skupština Grada Zagreba ima i gradsku zastupnicu Katarinu Tonković koja je prva i jedina gluha političarka u Hrvatskoj. Uz to se svaka sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba u cijelosti odvija uz simultano prevođenje na jezik gluhih.

Pokrovitelj događanja je Gradska skupština Grada Zagreba.