Konferencija za medije – Obilježavanje Svjetskog dana srca

28.9.2016


Zaklada "Hrvatska kuća srca" danas je bila domaćin konferencije za medije na kojoj je najavljena velika akcija povodom Svjetskog dana srca. Najveću podršku ovoj su konferenciji dali upravitelj Zaklade akademik Davor Miličić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc.dr.sc. Krunoslav Capak, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

„Već peti put se sastajemo u povodu Svjetskog dana srca. Hrvatska od samog početka, gotovo 20 godina sudjeluje jer na žalost spadamo u zemlje visokog kardiovaskularnog rizika. Naši građani su nedovoljno osviješteni o prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Mi se trudimo iz godine u godinu to promijeniti. Hvala vama što nas podržavate.“, rekao je upravitelj Zaklade  akademik Davor Miličić.

Navažniji organ našega tijela u svakodnevnim obvezama i tempu kojeg živimo često zaboravljamo, istaknuo je u govoru predsjednik Gradske skupštine.
"Brojka od 25 000 umrlih od kardiovaskularnih bolesti  u 2015. godini zaista je šokantna. Srce je motor koji pokreće svakog od nas. Nažalost, zbog suvremenog načina života i rada najčešće nemamo vremena za sebe. Ne brinemo dovoljno o svom zdravlju.  Stanemo i osvrnemo se tek kad se razbolimo,  a tad je najčešće prekasno. Prevencija je najvažnija i zato se uvijek rado uključujem u akcije poput ove. Pozivam sve da pokrenu svoj život nabolje. Čuvajte srce, vodite brigu o motoru koji vas pokreće.“, poručio je predsjednik  dr.sc. Andrija Mikulić.

Kako bi što veći broj građana osvijestili o bolestima srca i kardiovaskularnih bolesti, Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara 1.listopada na Trgu bana Jelačića organizira javnozdravstvenu akciju „Pokreni svoj život – saznaj kardiovaskularni rizik”. Zagrepčani će moći provjeriti krvni tlak, kolesterol i glukozu te  saznati osobni kardiovaskularni rizik.